Yoga & Meditatie

YogaMeditatieYoga

Het uiteindelijke doel van ayurveda is het bereiken van het hoogste geluk voor ieder mens, en het richt zich daarop door zorg te dragen voor een gezond lichaam met een gezonde geest.

Yoga heeft hetzelfde doel, maar richt zich daarbij meer op het trainen van de geest, waarbij het lichaam een instrument daartoe is. In een holistische aanpak kan de een niet zonder de ander en vullen beide elkaar aan. Daar yoga een effect op lichaam en geest heeft en ayurveda het lichaam niet scheidt van de geest, en aangezien ze beide op een gemeenschappelijk gedachtegoed gebaseerd zijn, zijn ze ook goed in elkaars terminologie te vertalen.

Meditatie

Op een mentaal en spiritueel niveau kan – tegelijkertijd met het uitvoeren van de fysieke houdingen – het meditatieve aspect van yoga beoefend worden. Hoe meer ontspanning in de oefeningen en hoe meer bewustzijn van de houdingen, hoe meer prana – levensenergie – er wakker geroepen wordt.

Zowel een goede balans van vata, pitta en kapha in het lichaam als een meditatieve ofwel beschouwende instelling leiden tot een verhoogde stroom van prana in het lichaam. Daar prana, tejas en ojas de verfijnde vormen van vata, pitta en kapha zijn, en zorg dragen voor de meer fijnstoffelijke functionele processen in het lichaam, waaronder bijvoorbeeld het aansturen en instandhouden van het immuunsysteem, is het stimuleren van meer prana ook in ayurvedisch opzicht van groot belang voor een goede gezondheid op dieper liggend niveau.
Coen van der Kroon

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: