Voedingsdeskundigen – ayurvedic nutrition therapists

AmadeaMorningstarVoeding vormt de basis van ayurveda, zowel wat betreft een gezonde leefstijl en het voorkomen van ziekten, als het genezen van bepaalde aandoeningen en ziekten. Voedingsdeskundigen ofwel ayurvedic nutrition therapists in Nederland hebben een cursus gevolgd waarin de klassieke ayurvedische voedingsleer op een moderne en in het westen toepasbare manier benaderd en verklaard wordt. Onderwerpen die in een cursus aan de orde kunnen komen zijn bijvoorbeeld:

  • Basisprincipes ayurvedische voeding
  • Ayurvedische versus moderne voedingsleer
  • Metabolisme van vata, pitta en kapha
  • De zes smaken en ayurvedische farmacologie
  • Juiste voedingscombinaties
  • Individuele diëten
  • Voedingscategorieën
  • Voedingsuggesties bij specifieke aandoeningen

Opleiding

Een opleiding in Nederland bestaat over het algemeen uit een aantal theoriedagen en een aantal praktijkdagen. Een goed voorbeeld van een opleiding tot voedingsdeskundige is de cursus aan de Academy of Ayurvedic Studies in Amsterdam.

Er is veel (Nederlandse) literatuur beschikbaar over ayurvedisch koken, bijv. 3-Season Diet van John Douillard, Het Ayurveda Kookboek van Amadea Morningstar & Urmila Desai en Ayurvedisch Koken voor de Westerse Keuken van Amadea Morningstar.
India en voedingsdeskundigen

Omdat de bevolking van India altijd al heeft geleefd vanuit hun lokale voedingstradities, bestond er geen noodzaak voor ayurvedic nutrition therapists. In India is het heel gewoon dat een arts tijdens een consult ook voedingsadviezen geeft, daarbij rekening houdend met het lokale voedingspatroon.
Maar omdat ook hier de eetcultuur aan het veranderen is, zal dit niet lang meer zo blijven en zullen er steeds meer voedingsdeskundigen komen die mensen vanuit hun specifieke kennis zullen adviseren.

Coen van der Kroon

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: