Pancha Karma als reinigingsmethode

PanchakarmaIn ayurveda kunnen patiënten met twee methoden worden behandeld. Dit zijn de shamana-methode (het in evenwicht brengen van de dosha’s) en de shodhana-methode (zuivering, reiniging). Bij shamana wordt de manier van leven aangepast en wordt een dieet en medicijnen voorgeschreven om de dosha’s weer in balans te brengen.

shodhana-methode

Bij de shodhana-methode worden reinigingsprocedures zoals panchakarma gevolgd, waardoor de verhoogde dosha’s weer in balans komen. Volgens Charaka – een van de klassieke auteurs op het gebied van ayurveda – zijn werk is gedateerd rond 1000 v. Chr. – is shodhana beter dan shamana. Door shodhana wordt namelijk de oorzaak weggenomen en kan de ziekte niet meer terugkeren. Door het weghalen van afvalproducten in de shrotamsi (de lichaamskanalen en –systemen) zullen stofwisselingsprocessen beter verlopen. Als de afvalstoffen niet worden weggehaald, blijven de shrotamsi geblokkeerd, waardoor de afvalstoffen zich verder zullen kunnen ophopen. De mogelijkheid dat de ziekte weer terugkomt blijft bij shamana dus aanwezig.

Toepassing

Vooral bij reuma en andere gewrichtsaandoeningen, diabetes, huidziekten, metabolische problemen of hyperaciditeit is panchakarma erg zinvol. Deze methode kan zowel therapeutisch, dus tegen allerlei ziekten, als preventief worden aangewend. Panchakarma verhoogt namelijk de immuniteit van het lichaam. Het inwendige reinigingsaspect kan men ook terugvinden in de dierenwereld. Honden en katten met een slechte spijsvertering eten gras om daarna over te geven. Zo zijn er ook zeevogels die zeewater gebruiken om hun darmen te reinigen.

Het doel van panchakarma

Het schoonmaken van de srotamsi, waardoor het metabolisme beter zal functioneren. Als gevolg daarvan zal automatisch het gehele lichamelijke functioneren verbeteren. Het is daarbij van groot belang dat de verschillende behandelingen binnen panchakarma precies op elkaar zijn afgestemd. Als namelijk de dosering bij een specifiek onderdeel te hoog of te laag is, of als de betreffende onderdelen in een andere volgorde worden toegepast, dan zal het effect minder zijn, of zelfs averechts. Alle onderdelen moeten precies aangepast zijn aan de persoon die de behandeling ondergaat. Vaststelling van de constitutie, welke dosha’s uit balans zijn, de leeftijd, de mentale instelling, dit alles is van belang om te weten hoe men te werk moet gaan voor een juiste behandeling.

Coen van der Kroon

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: