Vedische astrologie (jyotisch) en ayurveda

JyotischJyotisch:
het innerlijk en uiterlijk zien van ‘wat is’.

Het woord ‘darshan’ ofwel ‘zien’ neemt in de vedische wetenschappen een zeer belangrijke plaats in.

Het gaat bij ‘zien’ dan zowel over het uitwendig observeren met de ogen, als over innerlijk schouwen en ‘in-zicht’. Het woord darshan wordt derhalve in de vedische traditie ook gebruikt voor wat wij zouden vertalen met filosofie. Jyotish is Sanskriet voor licht en is de term die wordt gebruikt om vedische astrologie aan te duiden: het gaat hier zowel om het licht der hemellichamen als om het licht om innerlijk te kunnen zien.

Jyotisch:
model van de realiteit

Jyotish is een model van de realiteit net zoals ayurveda een model van de realiteit is. Ayurveda richt zich op het lichaam en gezondheid en Jyotish richt zich meer op het leven in het algemeen.
Dit is heel algemeen uitgedrukt en natuurlijk valt er veel meer over het bereik van jyotish te zeggen. Maar voor een eerste indruk en vergelijking van de beide disciplines is dit een goede start.

Zowel op het gebied van iemands gezondheid als op het gebied van iemands dagelijkse leven kunnen zich problemen voordoen. Ayurveda en jyotish bieden beide een model aan de hand waarvan meer inzicht (letterlijk ‘het naar binnen kunnen zien’) in die problemen kan worden verkregen. Vaak leidt dat inzicht tot suggesties voor een verbetering en tot ‘behandeling’ van de problemen.
Jyotish en ayurveda overlappen elkaar gedeeltelijk. Ten eerste omdat ziekten tot de dagelijkse problemen kunnen behoren waarin jyotish meer inzicht probeert te verschaffen en – vice versa – omdat dagelijkse problemen een rol kunnen spelen bij bepaalde ziektepatronen.
Een tweede reden voor overlapping is simpelweg gelegen in het feit dat beide disciplines voortkomen uit eenzelfde vedische traditie van wetenschap en filosofie, waarbij met name de sankhya filosofie een belangrijke plaats inneemt. Het woord voor filosofie is in het Sanskriet ‘darshan’ hetgeen letterlijk ‘zien’, ‘observeren’ of ‘schouwen’ betekent.

Coen van der Kroon

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: