Schoonheid, jeugdigheid en Ayurveda

ayurveda jeugdSchoonheid heeft volgens de oude ayurvedische wijsheid te maken met hoe levendig en hoe jeugdig men is en zich voelt.

Het lichaam wordt natuurlijk met de tijd ‘ouder’, maar dit verouderingsproces versnelt door ongezond leven en verlangzaamt door een gezond leven. In ayurveda gaat men er vanuit dat je met bepaalde technieken en remedies het verouderingsproces kunt stoppen of zelfs deels kunt terugdraaien. Verjongingskuren spelen daarom in ayurveda een belangrijke rol. Een belangrijk onderdeel daarvan is natuurlijk het onderhouden van en aandacht schenken aan de huid, een van de belangrijkste organen van ons lichaam.

Maar uiterlijke schoonheid bestaat uit meer dingen dan een mooie huid: lichaamsvorm, kwaliteit van haren en nagels, een sierlijke gang, de meer subtiele uitstraling van levensvreugde en vitaliteit, ze spelen allemaal een rol. Ayurveda beschouwt daarom schoonheid als iets dat voortkomt uit een algemene goede lichamelijke gezondheid en passende dagelijkse lichaamsverzorging. En het is dus veel meer dan slechts een cosmetisch gebeuren.

Iemands huid weerspiegelt de kwaliteiten die bij iemands basisconstitutie behoren. Net zoals bij een bepaalde basisconstitutie een afgestemd dieet en levenswijze hoort om die basisconstitutie in balans te houden, zo dient ook de huid op een op de basisconstitutie afgestemde manier verzorgd te worden, nadat de meer tijdelijke verstoringen op een juiste manier verholpen zijn, of voordat enige problemen zich manifesteren.

Los van de huidverzorging – waar de nadruk in eerste instantie ligt op het ‘behandelen’ van de meer tijdelijke en oppervlakkige condities – dient de ondersteuning van de algehele gezondheid – voor de lange termijn – altijd te worden afgestemd op prakruti, de basisconstitutie. Wanneer het lichaam als geheel meer met zichzelf in balans is, zal zich dat weerspiegelen in een gebalanceerde huid en in het weerstandsvermogen van de huid.

Coen van der Kroon

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: