Ayurveda: Smaak, water en tong

vier-smaken-lassiHet element water speelt bij de smaak een dominante rol.

Voedsel wordt in de mond gekauwd en daar begint ook al de opname van voedsel, zowel wat betreft voedseldeeltjes, als wat betreft de kwaliteiten van het voedsel, ofwel de informatie over het voedsel. De kwaliteiten en andere informatie over de ingenomen substanties worden waargenomen door de tong – het zintuiglijke orgaan dat met het element water is verbonden. De tong heeft ruim 9000 smaakpapillen die registreren welke elementen in welke combinaties zich in de betreffende substanties bevinden. Daarvoor is de tong opgedeeld in zes smaakgebieden, die ieder een combinatie van twee elementen vertegenwoordigen.

Smaak Elementen
Zoet Aarde en water
Zuur Aarde en vuur
Zout Water en vuur
Scherp Vuur en lucht
Bitter Lucht en ether
Wrang Lucht en aarde
 .

Er is een oud Indiaas gezegde dat luidt: ‘wie goede voeding gebruikt heeft geen medicijnen nodig en wie slechte voeding gebruikt ook niet’. Deze uitspraak wil zeggen dat goede voeding altijd gezond houdt, maar dat de ziekten die door slechte voeding veroorzaakt worden weinig baat hebben bij kruiden.

De ayurvedische keuken kent de zes smaken zoet, zuur, zout, bitter, wrang en scherp. Zoet zorgt voor de opbouw en ontwikkeling van vitaliteit en levert de noodzakelijke koolhydraten, vetten en eiwitten. Bitter en scherp bevorderen de eetlust en zorgen voor een goede afscheiding van spijsverteringssappen. Zuur zorgt ook voor een goede spijsvertering. Wrang zorgt er voor dat het voedsel de tijd krijgt om door het lichaam opgenomen te worden.

Het is van belang dat vooral de moderne westerse mens zijn smaak leert te herwaarderen; zijn zintuigen moeten worden aangescherpt. Teveel tabak, koffie en alcohol hebben behoorlijk wat smaak- en geursensaties verdoofd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: