Panchakarma – vijf reinigingsmethoden

PanchakarmaReeds vele eeuwen neemt de panchakarma-behandeling in India een belangrijke plaats in.

Vooral in Zuid-India zijn er ziekenhuizen die hierin zijn gespecialiseerd. Het personeel van dergelijke ziekenhuizen krijgt een opleiding van enkele jaren, waarin zij leren om precies de reacties waar te nemen die aangeven hoe de panchakarma-behandeling verloopt. Deze ziekenhuizen hebben recentelijk vele branches geopend in de rest van India, alsmede in het Midden-Oosten. Ook is een aantal van deze ziekenhuizen samenwerkingsverbanden met westerse gezondheidsinstituten aangegaan. In Duitsland is de bekendheid van deze klinieken al zodanig toegenomen dat sommige ziektekostenverzekeraars behandelingen in deze klinieken vergoeden.

De betekenis van het woord panchakarma laat zich eenvoudig verklaren. Pancha betekent vijf en karma betekent activiteit. Het woord activiteit heeft in deze context een therapeutische betekenis en kan derhalve als reinigingsactiviteit vertaald worden. Panchakarma staat dus voor vijf reinigingsactiviteiten ofwel vijf reinigingsmethoden.

Het doel van de behandeling is het verwijderen van ama – dat wil zeggen, de opgeslagen gifstoffen in het maagdarmkanaal en in de lichaamsweefsels. Als eerste kan ama een blokkade vormen voor het normaal functioneren van het lichaam. Verder zal ama na een langere periode een verzuringsproces teweegbrengen met alle nare gevolgen van dien. Ook in de huidige natuurgeneeswijze wordt de ophoping van afvalstoffen onderkend als een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van ziekte.

De voordelen van panchakarma:

  • Indien op de juiste wijze uitgevoerd, is de behandeling een evenwichtige wijze van reinigen.
  • De goede werking is binnen enkele weken merkbaar. Ook als men deze behandeling om preventieve redenen ondergaat, is het voordeel te merken.
  • Aangezien deze methode van reinigen een zeer diepgaande uitwerking heeft, kunnen ook chronisch zieken door deze behandeling worden geholpen.
  • Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk ervaart men meer helderheid.
  • Panchakarma heeft ook een duidelijk preventieve werking, want toekomstige ziekten worden voorkomen. Een behandeling om preventieve redenen kan eenmaal per jaar worden herhaald.
  • De stofwisseling en spijsvertering zullen verbeteren.
  • De behandeling geeft meer levensenergie en kracht.

Coen van der Kroon

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: