Ayurveda en duurzaamheid

Produce your own natural remedies

Produce your own natural remedies

Duurzaamheid gaat over de ecologische, sociale en economische consequenties van ons handelen en de verantwoordelijkheid die wij dragen voor toekomstige generaties.

In het licht van ayurveda kunnen we zeggen dat duurzaamheid veel verder gaat dan het eten van voeding met een EKO-keurmerk. Het gaat namelijk ook over ons eigen lichaam…

Agni (verteringsvuur)
Ayurveda let bij voeding op een belangrijk principe, namelijk agni. Agni is de kracht van het lichaam om voeding te vereteren, om te zetten, te absorberen en te assimileren. Een goede agni wordt volgens ayurveda ondersteund door voeding die uit de lokale (schone) en natuurlijke omgeving komt. Niet alle biologische voeding voldoet daaraan, maar er is in de wereld van biologische voeding wel een tendens om meer nadruk te leggen op de waarde van lokale voeding.

Biologische voeding
Biologische voeding houdt de drie doshas meer in balans – nog onafhankelijk van iemands individuele constitutie – en zorgt daarmee voor een beter werkende agni.
Er is volgens ayurveda een belangrijke agni in het maagdarmkanaal, en meerdere subvormen van agni in lever en lichaamsweefsels. Al deze agni’s ondersteunen optimale opname en omzetting van geconsumeerde voeding. Een goed werkende agni (door het eten van schone voeding) is dus van belang voor goede metabolische eindproducten, waaronder ook ojas – de basis voor ons immuunsysteem.

Chemische bestanddelen
Chemische substanties – zoals pesticiden – verstoren agni en verminderen de weerstand. Ze verminderen ook de kwalitatieve kracht – ofwel bala – van de weefsels, terwijl het juist de rol van goede voeding is om die bala – ofwel kracht – van de weefsels te voeden en te ondersteunen. Zonder bala voelen we ons slapper, lustelozer, minder energiek, etcetera. Een typisch voorbeeld – en tegenwoordig veel voorkomend probleem – van een chronisch verlies aan bala zien we in het chronisch vermoeidheidssyndroom. In ayurveda wordt dit syndroom ook wel aangeduid met de term balakshaya (kshaya betekent ‘verlies van’).

Advertenties

2 gedachten over “Ayurveda en duurzaamheid

  1. Mooi perspectief. Naar mijn mening gaat duurzaamheid echter nog verder dan voeding met EKO kenmerk en gezondheid voor ons lichaam. Het betreft immers vrijwel elk onderdeel van ons leefomgeving, de gehele biosfeer. Het gaat ook zover dat het verweven is met wat alle dieren hier op aarde doen, en dus ook wat al die miljarden mensen doen – en niet laten kunnen 😉

    Verder meen ik dat het woordgebruik ‘chemische substantie’ niet altijd negatief gebruikt moet worden. Alles hier op aarde is chemisch van aard; zelfs als zou hun aard in essentie meer dan fysisch zijn. Voedsel is een complex geheel van chemische moleculen als eiwitten, koolhydraten, vetten, mineralen, en inderdaad helaas gifstoffen.

    Maar al met al vormt duurzaamheid een onderwerp dat door zoveel mogelijk mensen en vanuit zo een rijk mogelijk aantal perspectieven moet worden bekeken, bedacht, en gevoeld.

    Groet,
    Rogiér

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: