Ayurveda als wetenschap

windows of wisdomAyurveda is een zeer oud geneeskundig systeem dat stamt uit India, maar dat in feite niet gebaseerd is op de Indiase cultuur of religie, alhoewel ze zich wel binnen die context heeft ontwikkeld.

In wezen is ayurveda veel meer gebaseerd op de wetenschappelijke en natuurlijke wetten die overal en altijd in het leven van toepassing zijn. Dat maakt dat ayurveda is ontwikkeld in een klassieke omgeving van (een hoog ontwikkelde) Vedische cultuur en toch nog steeds zeer actueel is.

De wijsheid, wetenschap en praktische ervaring van ayurveda zijn dus enerzijds duizenden jaren oud en worden anderzijds vandaag de dag nog steeds volop beoefend, in India en meer en meer ook in de westerse wereld.
Moderne geneeskunde is voornamelijk gericht op het bestrijden van symptomen. Ayurveda heeft ten doel zowel ziekten te genezen als ziekten te voorkomen. Het doet dit door wat we heden zouden benoemen als ‘preventieve gezondheidszorg’ en het plaatst dit gegeven in een holistisch perspectief waar zowel lichaam en geest een rol spelen. Ayurveda legt daarbij veel nadruk op een natuurlijke en gezonde balans in ieders leven, waarbij ervan wordt uitgegaan dat ieder individu daarin uniek is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: