‘Genetische evaluatie’, maar dan in ayurvedische termen

chemische samenstelling DNA

chemische samenstelling DNA

Zoals eerder al besproken, werd en wordt de basisconstitutie (prakruti) van iemand in ayurveda al eeuwenlang gebruikt om te kunnen voorspellen voor welke ziekten en aandoeningen iemand bevattelijk is of kan zijn. Op deze manier is het binnen ayurveda altijd al mogelijk geweest om niet alleen ziekten individueel te behandelen, maar ook om een individueel plan voor dieet en leefstijl op te stellen, dat iemand helpt om optimaal rekening te houden met een predispositie en daardoor bepaalde dreigende aandoeningen adequaat te voorkomen.

Human Genome Project
Een van de moderne voorbeelden op dit gebied is het Human Genome Project, waarin 40.000 genen van mensen in kaart zijn gebracht. Op grond hiervan heeft men een technologie ontwikkeld waarbij iemands unieke predispositie ‘ingeschat’ kan worden. Vervolgens zou op basis daarvan een volledig op de persoon afgesteld interventieplan kunnen worden opgesteld en ziekte eventueel ‘kunnen worden voorkomen’.

Genetische evaluatie
In wezen gaat het hier om een aanpak die altijd al door en binnen ayurvedische geneeskunde wordt gebruikt. Een vata-, pitta- en kapha-evaluatie is in feite niets anders dan een soort ‘genetische evaluatie’, maar dan in ayurvedische termen. En net als in ayurveda, beschouwt men in een project als het Human Genome Project de relatie van de persoon in kwestie met diens omgeving als een van de sleutels bij het al of niet tot ontwikkeling komen van de predispositie. Ayurveda omschrijft de invloeden van de omgeving, net als de basisconstitutie zelf, eveneens in termen van vata, pitta en kapha. Zo kan een vata-omgeving of -factor een persoon met een overheersende vata-constitutie makkelijker uit balans brengen, op grond van de vata-gerichte predispositie van de persoon in kwestie.

Omgevingsfactoren en predispositie
In het Human Genome Project worden de beïnvloedende omgevingsfactoren gedefinieerd op een manier die zeer doet denken aan de manier waarop ayurveda al eeuwenlang dergelijke invloeden definieert én actief inzet, zowel preventief als genezend. Hieronder volgt een overzichtje daarvan:

Human Genome Project Ayurveda
Leefstijl en gewoonten Vihara – leefstijl en dagelijkse gewoonten
Dieet Ahara – dieet
Supplementen Aushada – (genees-)middelen/remedies
Biochemische verstoringen Agni – metabolische processen; enzymatische en hormonale processen
Blootstelling aan toxische stoffen
en invloeden
Ama – toxische substanties en invloeden

Beide modellen – het moderne genetische en het klassieke ayurvedische – hebben één heel belangrijk punt gemeen:
ze stellen de therapeut of arts in staat in een veel vroeger stadium en op een veel dieper niveau te interveniëren dan in de gangbare geneeskunde het geval is.

Wat betreft de omgevinggerelateerde invloeden geldt hierbij natuurlijk dat de rol van de ‘patiënt’ uiteraard als een actieve en zelfverantwoordelijke bijdrage aan het genezingsproces wordt gezien. Hierbij krijgt de actuele benadering van, en de daadwerkelijke interactie tussen care en cure een veel duidelijker en nuttiger kader.

Coen van der Kroon

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: