Voeding, groei en ontwikkeling van een foetus volgens Ayurveda

Ayurveda | prenatale verzorging

Ayurveda | prenatale verzorging

Drs. C.M. van der Kroon
introductie

Ayurveda staat vooral bekend om haar op eeuwenoude tradities berustende medicinale preparaten en behandelmethoden.

Deze preparaten en behandelmethoden hebben zich ontwikkeld binnen een levende praktijk van ayurvedische geneeskunde. Iets wat minder bekend is, is dat deze praktijk niet alleen op ervaring berust, maar ook op een zeer uitgebreide theoretische kennis van het lichaam alsmede van haar energetische, dynamische processen. Deze kennis zoals die in de klassieke ayurvedische werken gevonden wordt, is waarschijnlijk deels gebaseerd op nauwkeurige observatie van het lichaam en haar functies.

Echter, de kennis is deels zo nauwkeurig en specifiek wat betreft een aantal innerlijke processen en functies van het  lichaam, dat men er normaal gesproken vanuit zou gaan dat een dergelijke kennis alleen tot stand zou kunnen zijn gekomen door middel van diepgaand wetenschappelijk onderzoek – met moderne, microscopische methoden. Toch bezaten de ayurvedische wetenschappers van weleer geen apparatuur waarmee zij de kleinste deeltjes en subtiele processen in het lichaam konden bekijken. Dat maakt de zo gespecialiseerde kennis die in de klassieke ayurvedische teksten overgeleverd wordt, des te meer bijzonder.

Een uitmuntend voorbeeld van dergelijke gespecialiseerde kennis is te vinden in de embryologische werken binnen de Ayurveda. In deze teksten is een zeer gespecialiseerde theoretische reflectie te vinden wat betreft de verschillende stadia van ontwikkeling van de foetus – vanaf het moment van bevruchting (en in feite zelfs nog daarvoor, namelijk wat betreft de voorbereidingen voor het moment van bevruchting door de man en vrouw in kwestie) tot en met de geboorte.

Deze ontwikkeling wordt nauwkeurig weergegeven, zowel wat betreft de meer abstracte aspecten met betrekking tot de 5 elementen in het lichaam als de meer aanwijsbare ontwikkeling van de afzonderlijke organen binnen het lichaam. En deze kennis is verder aangevuld met zeer praktische tips ten aanzien van de juiste voedings- en leefstijl van met name de moeder, teneinde zowel de moeder als de foetus zo optimaal mogelijk door het zwangerschapsproces te begeleiden.

Bovendien worden de mogelijke afwijkingen en hun behandelingsmogelijkheden gedetailleerd beschreven. Natuurlijk stopt dit proces van begeleiding en behandeling niet met de geboorte. Binnen Ayurveda bestaat eveneens een uitgebreide en gespecialiseerde tak van post-zwangerschapskennis en bijbehorende adviezen wat betreft voeding, leefstijl en behandeling van ziekten en afwijkingen. In dit artikel zullen we ons echter beperken tot de zwangerschapsperiode zelf. Daarbij zullen de volgende punten aan de orde komen:

  • de vijf elementen en hun invloed op de ontwikkeling van de foetus
  • rasa dhatu – lymfweefsel – en de voeding van de foetus
  • de negen zwangerschapsmaanden – maand bij maand: de ontwikkeling van de foetus en de bijbehorende adviezen wat betreft voeding, leefstijl en behandeling van afwijkingen
  • behandeling van ondervoeding van de foetus (Vata-, Pitta- en Kapha conditie)
  • de twaalf pranas, ofwel vitale energieën tijdens de ontwikkeling van de foetus
  • de zeven kalas, ofwel weefsel-producerende membranen
  • de oorsprong van bepaalde lichaamsdelen/organen
  • de acht belangrijke factoren bij de groei van de foetus

copyrights © Academy of Ayurvedic Studies, 2005

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: