Ayurveda en biologisch keurmerk

Er zijn volgens ayurveda zeven lichaamsweefsels die elkaar intern in een bepaalde volgorde voeden en ondersteunen.

ayurveda en biologische groente

Ayurveda en biologische groente

Voeding wordt volgens ayurveda gezien als zeer belangrijk om dit proces van interne voeding goed te laten verlopen en alle weefsels van hoogwaardige substantie te voorzien. Daarbij spelen de drie doshas (vata, pitta en kapha) en hun evenwicht een rol, maar zeer belangrijk blijft ook de hoogwaardigheid van de voeding. Dat wil zeggen: goede, schone, niet vervuilde voeding. Dat is des te belangrijker omdat ayurveda deze zeven weefsels ziet als voorlopers van een andere substantie – ojas genaamd – die dient als een hoogwaardig en verfijnde ondergrond voor ons immuunsysteem. We worden in die zin – volgens ayurveda – dus letterlijk wat we eten. Geen ayurvedische arts kan daaraan voorbij gaan.

Vandaar dat in de meest recente ontwikkelingen in ayurveda aan de hoogwaardigheid en zuiverheid van voeding terecht weer een belangrijke plaats is toegekend. Biologische voeding staat het meest voor die hoogwaardigheid en zuiverheid. Het is overduidelijk dat biologische voeding schoner is dan met (vaak petrochemische) pesticiden bewerkte andere voeding.

Het is bewezen dat biologische voeding meer voedingstoffen bevat, die geconcentreerder zijn en in betere verhoudingen tot elkaar staan. Op die manier draagt zij volgens ayurveda meer bij aan een evenwichtige voeding van alle weefsels en op die manier aan een betere weerstand. Het is niet bewezen dat biologische voeding meer prana bevat dan andere voeding, puur doordat prana naar westers wetenschappelijke maatstaven niet te meten is. Maar volgens ayurveda is het wel een belangrijk extra aspect. Een energetisch aspect dat in de wereld van kruidenremedies en traditionele plantgeneeskunde wel degelijk een plaats toegekend krijgt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: