Ayurveda | Factoren die de geest beïnvloeden

de geest

Triguna, drie geestelijke kwaliteiten: satva, rajas en tamas

Ayurveda kent nog een aantal andere factoren die de geest beïnvloeden. Allereerst classificeert men in ayurveda de geest behalve op grond van de dosha’s, ook nog op grond van specifieke eigenschappen die volgens de vedische traditie aan de geest worden toegeschreven.

Triguna
Deze eigenschappen worden aangeduid met de term triguna, en worden gespecificeerd door de drie geestelijke kwaliteiten satva, rajas en tamas.

Manas
Deze indeling is gekoppeld aan het ayurvedische idee dat de geest een instrument is, die in dienst staat van een alomvattend bewustzijn. Als ‘instrument’ kan deze geest (manas) helpen helderheid en klaarheid te verschaffen of ideeën te ontwikkelen (satva), ideeën ten uitvoer te brengen en daarvoor in actie te komen (rajas), en actie weer af te ronden en tot stilstand te komen (tamas).

Alle drie deze kwaliteiten dienen samen te werken en in een juiste balans tot elkaar te staan.

Volgens Ayurveda is het goed dat satva overheerst, om in de dynamiek tussen deze drie eenheden een ‘gezonde’ klaarheid en helderheid te kunnen behouden.

Rajas
Teveel rajas leidt tot teveel beweging, actie en daardoor vaak onrust en oneigenlijk ambitie, hetgeen tot psychologische onevenwichtigheden van dien aard kunnen leiden.

Tamas
Teveel tamas kan leiden tot teveel stagnatie, inertie en niet helder zijn, hetgeen weer andere psychologische problemen kan veroorzaken.

Satva
Sommige stromingen in ayurveda en yoga filosofie beschouwen een teveel aan satva ook als mogelijk leidend tot psychologische onbalans: in dat geval kan er sprake zijn van teveel afzondering van – soms noodzakelijke – wereldse activiteiten en overmatige spirituele afzondering.

Coen van der Kroon

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: