De functionaliteiten van massageoliën in Ayurveda

massage oliën

oliën werken ook direct in op de huid

Therapeutische vormen

Massage behoort tot de oudste wijze van genezen die de mensheid kent.

Hoe modern een bepaalde geneeskunde ook mag zijn en hoe uitgebreid haar instrumentarium ook is, zonder massage blijft er aan de geneeskunde iets ontbreken. In de Verenigde Staten (o.a. Washington) zijn er al ziekenhuizen waar (ayurvedische) massages deel uitmaken van de behandelingen, vooral waar het de pre- en postoperatieve fasen betreft. Het is namelijk gewoon gebleken dat cliënten een operatie beter verdragen wanneer deze ‘omlijst’ wordt door diverse massages.

Een complete behandeling
Ayurvedische massage staat echter nooit helemaal op zichzelf. De massage maakt deel uit van een complete ayurvedische behandeling. Die behandeling kan dus zowel inwendige als uitwendige therapeutische vormen hebben. De inwendige therapie maakt gebruik van voeding en medicijnen. En de uitwendige therapie is dan de massage en eventueel andere oliebehandelingen.

Verschillende werkingen
Over het geheel genomen brengen uitwendig toegepaste ayurvedische kruidenoliën de drie dosha’s in balans door de ‘overgekookte’ dosha’s (dus de dosha’s die veel te hoog staan) iets te verminderen. De oliën stimuleren de huidfuncties en versterken de regeneratie van de lichaamsweefsels (dhatu’s) en het immuunsysteem. De medicinale kruidenoliën verhogen de stofwisseling (agni) van de verschillende weefsels.

De oliën werken ook direct in op de huid, het vetweefsel, het bindweefsel, het spierweefsel en het bloed. Omdat de oliën na enige tijd via de huid in het bloed komen, werken ze tevens in op de longen, de dikke darm en andere organen. Via de huid en de slijmvliezen beïnvloeden ze daarnaast het zenuwstelsel.

Schadelijke stoffen en toxinen verwijderen
Essentieel bij de behandeling van vrijwel alle aandoeningen is het lichaam te ontdoen van schadelijke stoffen. Oliemassage is bij uitstek geschikt om toxinen die in de lichaamsweefsels aanwezig zijn los te maken en af te voeren. Zowel de massage als de kruiden stimuleren de doorbloeding en de uitscheiding, zodat toxinen gemakkelijker via de huid en de uitscheidingsorganen het lichaam kunnen verlaten.

Ayurvedische kruidenoliën bevorderen de natuurlijke zuiveringsprocessen van het lichaam, waardoor verstoringen opgeheven kunnen worden en het immuunsysteem versterkt en wordt beschermd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: