Bhuta shodana karma: kalmerende kruiden

Shodana karma - kalmerende kruiden

Shodana karma | kalmerende kruiden, kapha, pitta, vata

De naam bhuta moet wat nader verklaard worden. Bhuta wijst naar elementaire natuurkrachten.

In de oude hindo-cultuur waren deze natuurkrachten verpersoonlijkt tot goden, halfgoden en demonen. Een bekend voorbeeld daarvan is Agni, de god van het vuur. En wie zich verdiept in de Rigveda komt de Maruts tegen, natuurgoden met elk een eigen status en individualiteit. Allemaal vertegenwoordigen zij allerlei natuurkrachten waar de mens mee te maken kan krijgen. Bij het begrip natuurkrachten moet er niet alleen worden gedacht aan de natuur buiten de mens, maar ook aan de natuur binnen de mens. Ook in de mens leven de natuurkrachten, soms leven brengend, soms vernietigend.

De invloed van natuurgeest en elementaal
Een mens die haatdragend is, leeft dan onder invloed van een slechte bhuta, een kwaadaardige natuurgeest of elementaal, die het leven van dat mens zuur maakt. Daarom heet de therapie die hiervoor geschikt is: bhuta shodana karma ofwel: de kalmering (shodana) van de bhuta.

Kalmerende kruiden
Ayurveda beschikt over diverse kruiden die kalmerend werken op een onrustige en nerveuze geest, en die zowel afkoelend als verhittend kunnen werken. Patiënten met psychologische stoornissen of geestesziekten kunnen daar baat bij hebben, naast de eventueel regulier toegepaste behandelingen. Het is wel raadzaam om op te passen als er ook tegelijkertijd allopathische geneesmiddelen worden gebruikt. Kalmerende kruiden en allopathische middelen verdragen elkaar soms niet zo goed.

Een bekend voorbeeld is St. Janskruid, een goed werkend middel bij depressie, maar het kent sterk negatieve interacties met andere middelen.
Niet alleen werken de kalmerende kruiden goed op het zenuwstelsel, ook hebben ze vaak een ontkrampende werking op het fysieke lichaam. Ze zijn in veel gevallen aromatisch van aard,  zoals munt, valeriaan en jatamamsi.

Vata-stoornis
Maar in de allereerste plaats moet het besef er zijn dat aan de meeste nervositeitsstoornissen een vata-stoornis ten grondslag ligt. En aangezien vata voornamelijk zetelt in de dikke darm, dient de therapie óók daarop gericht te zijn. Ook de andere dosha’s kunnen te maken hebben met overbelasting van het zenuwstelsel. Woede-aanvallen bijvoorbeeld hebben weer een sterke pitta-basis, terwijl het zwelgen in zelfmedelijden meer een kapha-oorzaak heeft.Bij stress- en nervositeitsklachten, bij depressie en slapeloosheidsklachten moet er dus ook goed worden gekeken naar de dosha die dan in het geding is.

Stoornis en dosha herkennen
Dosha vs stoornis. Je kunt aan de symptomen ook vaak herkennen welke dosha verstoord is geraakt. Er is sprake van een vata-stoornis bij angst en onrust. Hierbij moeten dus kruiden worden toegepast die ‘aardend’ werken, zoals knoflook, duivelsdrek, jatamamsi en valeriaan.

Pitta-stoornis
Zien we veel woede, haat, afgunst en jaloezie, dan wordt er over een een pitta-stoornis gesproken. Het bloed, de lever en het hart worden verhit met als gevolg hypertensie, slapeloosheid en allerlei agressieve en gejaagde gedragspatronen. Niet de kalmerende middelen zijn dan het eerste middel, maar bittertonica of purgerende kruiden om de hitte in het lichaam te verminderen. Het is dus duidelijk dat dat middelen zijn met een afkoelende werking.

Het hoofd koel houden
Niets voor niets kennen we het gezegde ‘het hoofd koel houden’. Een goede groente hiervoor is de bittermeloen, in Nederland verkrijgbaar bij de Surinaamse toko’s onder de naam sopropo en in andere toko’s onder de naam karela. Maar als kant-en-klaar kruid zijn ook gotu-kola en brahmi goede anti-pitta middelen.

Kapha-stooornis
Zien we veel sufheid en passiviteit, dan ligt het voor de hand dat het om een kapha-stoornis gaat. Er kan een te grote gehechtheid bestaan aan mensen, dingen en aan tijden in het verleden. Toch moet die kapha in beweging gebracht worden! Kapha moet niet worden gesust, maar juist worden geactiveerd.

Alle planten die vata en pitta kalmeren, stimuleren vaak juist kapha, dat is nou eenmaal de wet van onze innerlijke weegschaal; gaat de ene schaal omhoog, dan zal de andere dalen en omgekeerd. Enkele voorbeelden van verhittende kruiden zijn o.a.: basilicum, bijvoet, duivelsdrek, eucalyptus, guggulu, kalmoes, kamfer, nootmuskaat, salie, valeriaan en wasgagel.
Enkele voorbeelden van afkoelende kruiden zijn: bringaraj, kamille, glidkruid, gotu-kola, haverplant, hop, ijzerhard, jasmijn, koningskaars, pepermunt, st. janskruid en yamswortel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: