Ayurveda, praktijkvoorbeeld gebruik kruiden

ayurveda in de praktijk

ayurveda in de praktijk

Hier volgt een voorbeeld waarin in het kort de klachten van iemand worden beschreven en vervolgens een voorstel voor een eenvoudige kruidenformule wordt gegeven.

Mevrouw M. is 56 jaar en heeft last van een aantal vata-typische klachten: pijn in de gewrichten, oorsuizingen, last van kniegewrichten, recent trauma aan de ribben (breuk) door ongeval, enigszins verstoorde slaap sinds trauma, en ademhalingsmoeilijkheden sinds trauma.

Prakruti
Haar prakruti (basisconstitutie) is V2 P3 K1, d.w.z. pitta is overheersend in haar constitutie. Echter, op dit moment (vikrutti) is vata te hoog – V2,5 P3 K1 – en heeft zich in het botweefsel genesteld (deze conditie wordt in de ayurveda aangeduid met asthi gata vata). De pols geeft aan dat de energie in lever, colon en hart erg laag is.

Dosha’s
Betrokken doshas: voornamelijk vata dient behandeld te worden, maar aangezien M. een pitta type is, dient er ook voor gezorgd te worden dat pitta niet stijgt als gevolg van anti-vata behandeling.

Dhatus
Betrokken dhatus/malas: het is voornamelijk de asthi dhatu (botweefsel) die aangetast is; ook de oorsuizingen zijn een typisch symptoom van vata in de asthi dhatu.

Gunas
Betrokken gunas (kwaliteiten): met name de vata kwaliteiten ruw, beweeglijk, droog en licht zijn bij de klachten betrokken; de vata kwaliteit koud is niet zozeer van belang; integendeel, in verband met de pitta constitutie van M. dient er niet teveel verhittende kwaliteit in de formule ingebracht te worden.

Agni
(spijsvertering/metabolisme): de eetlust van M. is goed, agni is redelijk oké, ook al is er ama (toxische substantie) in de colon (te zien door wit beslag achter op de tong).

Samprapti
Stadium van samprapti: sthana samsraya, d.w.z. de verstoorde dosha heeft zich in de asthi dhatu genesteld en leidt daar tot bepaalde typische vata manifestaties, die echter nog niet echt als vyadhi – specifieke ziekte – aan te duiden zijn.

De behandeling – met name wat betreft formule/remedies:

Formule:

Ashwagandha 300mg Vata dosha-specifieke remedie; bovendien goed voor de botten
Kaishore Guggulu 200mg Asthi dhatu specifieke remedie, goed voor vata, maar tevens goed voor pitta (meeste andere guggulus werken licht verhittend op pitta)
geen orgaan-specifieke remedie
Tagar 200 mg klacht-specifieke remedie: rustgevend, pijnstillend
Vidari 200 mg klacht-specifieke remedie: rustgevend, versterkend, goed bij botbreuken


Dosis: ½ theelepel, drie keer per dag, met warm water, na de maaltijd.

Rasayana: triphala, 1 theelepel, met warm water, voor het slapen gaan; werkt ook reinigend op de dikke darm.

Lokaal:
•    Mahanarayana olie op pijnlijke gewrichten.
•    Knoflook olie in de oren tegen oorsuizingen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: