Ayurveda, Kruiden en dosha’s:

specerijen, smaken en dosha's

specerijen, smaken en dosha’s

Voor alle dosha-typen geldt dat alle smaken in een maaltijd aanwezig moeten zijn, maar dat de verhouding moet worden afgestemd op ieder apart type.

Omdat met name kruiden en specerijen een soort supersmaakmakers en voedsel-en-medicijn in één zijn, volgt hieronder nog een apart overzichtje van de kruiden die in het bijzonder goed voor ieder van de drie dosha’s zijn, zeker wanneer de betreffende dosha uit balans is.

Koken voor uw gezondheid met kruiden en specerijen en hun smaken:

Dosha: Kruiden en specerijen:
Om vata te kalmeren: Benadruk het gebruik van: zoete, zure en zoute kruiden en specerijen, bijv.:verse gember
venkel
oregano
tarragon
thijm
kaneel
basilicum
kardemom
koriander
komijn
Om pitta te verkoelen: Benadruk het gebruik van: zoete, bittere en wrange kruiden en specerijen, bijv.:verse koriander
verse gember
komijn
koriander
venkel
geelwortel
kamille
mint
kaneel
kardemom
nootmuskaat
Om kapha te stimuleren: Benadruk het gebruik van:scherpe, bittere en wrange kruiden en specerijen, bijv.:zwarte peper
cayenne peper
knoflook
mosterd
verse gember
kaneel
kruidnagelen
kardemom
geelwortel
koriander
verse koriander
komijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: