Persoonlijke logica en kruidenformules

Een van de bijzondere kenmerken van ayurveda is de ruimte en vrijheid die het verschaft in het gebruiken van persoonlijke logica.

ayurveda | persoonlijke logica en kruidenformules

persoonlijke logica en kruidenformules

Grondbeginselen
Er zijn bepaalde grondbeginselen die zeer belangrijk zijn, maar het is aan iedere genezer of therapeut om die toe te passen op een manier die bij hem/haar, bij de patiënt en diens ziekte, bij de omstandigheden en bij de omgeving en klimaat passen.

Vrijheid
Ayurveda kan vanuit dat principe van vrijheid en ruimte voor het gebruik van persoonlijke logica niet gestandaardiseerd worden. Het is een levend iets waarbij therapeut, patiënt en andere omstandigheden variabele factoren vormen. Standaardisatie, hoe hoog dat ook wordt ingeschat in de modern westerse benadering, is in feite stagnatie van een in principe levend en dynamisch proces. Standaardisatie kan precies om die reden ongewenste neveneffecten hebben.

Individuele benadering
Een individuele – of op z’n minst een zo individueel mogelijke – benadering is in ayurvedisch opzicht de beste benadering. Samprapti, oftewel het ontstaan en de ontwikkeling van een ziekte, is altijd uniek. Bij het bepalen van een behandelingsplan of een kruidenformule is het van belang veel ruimte te geven en belang te hechten aan deze uniciteit. In het bepalen van een behandeling van iemand of een medicinale formule voor iemand, spelen een aantal sleutels een belangrijke rol.

Exacte observatie, ervaring, intuïtie
Een uitermate exacte observatie, gecombineerd met ervaring en een daardoor ontwikkelde intuïtie zijn essentieel voor een succesvolle uitkomst van het proces van persoonlijke logica. Deze sleutels zijn – in tegenstelling tot de persoonlijk logica – universeel en algemeen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: