De wortels van ayurveda

Vishnu en de Veda's oorsprong Ayurveda

Afbeelding Vishnu | de Veda’s, de oorsprong van Ayurveda

Ayurveda is een gezondheidssysteem waarvan de wortels waarschijnlijk in de tijden van de veda’s liggen.

De Veda’s
Men gaat ervan uit dat de veda’s – een verzameling van wetenschappelijk-religieuze teksten – meer dan 6000 jaar oud zijn. De veda’s gaan over religieuze, filosofische en wereldse onderwerpen: gezondheid en geneeskunde komen in de veda’s ook aan de orde, zij het niet zo uitgebreid als in de ayurveda-teksten.

Belangrijke Veda’s
Er zijn vier belangrijke veda’s – boeken met overgeleverde kennis – en een aantal sub-veda’s. In een van de veda’s – de atharva veda – is een aantal duidelijke verwijzingen naar geneeskundige praktijken en kennis te vinden.

Ayurveda
Nadat ayurveda waarschijnlijk eeuwenlang mondeling was overgeleverd, brak er in het eerste millennium voor Christus een tijd aan waarin een aantal artsen hun kennis op schrift begon te zetten. In de traditie van de mondelinge overlevering gebeurde dit vaak in poëtische vorm, ook omdat de kennis op die manier beter te onthouden was.

Voor het eerst op papier gesteld
Er waren in die tijd drie grote artsen wier werk tot op de dag van vandaag bewaard gebleven is: Charaka, Sushruta, en Vaghbata. Binnen de rijke religieus-mythologische traditie van India bestaan er meerdere en verschillende versies over het ontstaan van de ayurvedische geneeskunde. In veel gevallen wordt ayurveda wel ‘toegeschreven’ aan de Indiase god Dhanvantari, die men als het ware als de ‘beschermheilige’ van deze gezondheidsleer kan zien.

Coen van der Kroon

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: