Ayurveda | de energetica van de kruiden

Ayurvedische kruidenleer, dravyaguna, rasa (smaak)

Ayurvedische kruidenleer | dravyaguna

De ayurvedische kruidenleer is uniek in haar classificatie op grond van verschillende energetische principes.

De leer of wetenschap van deze energetische principes wordt in ayurveda aangeduid met de term ‘dravyaguna’. Deze dravyaguna-leer strekt zich overigens ook uit tot voeding en mineralen en alles wat geconsumeerd kan worden. Hieronder volgt een eenvoudige introductie met betrekking tot de theorie van de ayurvedische farmacologie

A. Rasa – Smaak

Smaken hebben bepaalde functies en effecten, hetgeen al is beproken in de sectie over voeding. Samenvattend hebben de functies en effecten betrekking op de volgende gebieden:

  • Temperatuur: iedere specifieke smaak heeft een effect op de warmteregulerende kwaliteiten in ons lichaam: warm (ushna) en koud (sheeta); ze verwarmen of verkoelen. Kaneel is bijvoorbeeld scherp en heet, wat de temperatuur doet stijgen. Druiven daarentegen zijn zoet en verkoelend en kunnen daarom helpen koorts te verminderen.
  • Kwaliteit/eigenschap: de smaak bepaalt ook of een kruid licht (laghu) of zwaar (guru) is wat betreft vertering, en of het effect op de sliijmvliezen nat (snigdha) of droog (ruksha) is. Zo is zwarte peper scherp en eveneens heet, licht en droog, het is makkelijk te verteren en doet de slijmvliezen opdrogen.
  • Affiniteit: de smaak geeft ook een affiniteit voor bepaalde weefsels en organen aan. Een kruid kan de functie van een orgaan, weefsel of systeem beïnvloeden door het op te bouwen of af te breken, te stimuleren of tot rust te brengen, door het droger of natter te maken. Scherpe, hete en droge kruiden kunnen helpen nat slijm uit de longen te verwijderen, terwijl bittere, verkoelende kruiden hitte uit bloed en lever kunnen verdrijven.
  • Dosha-gerelateerd: de smaak van iedere substantie beïnvloedt ook de kwaliteit en de kwantiteit van iedere dosha. Door zoet bijvoorbeeld neemt kapha toe, en wordt vata en pitta gereduceerd. Het doet alle dhatu’s (lichaamsweefsels) toenemen.
  • Richting: de smaak heeft ook een effect op de richting van de vata dosha. Het effect vindt plaats via de vijf richtingen van de vijf subdosha’s van vata, ook wel de vijf vayu’s genoemd. De smaak scherp bijvoorbeeld, beweegt omhoog en verspreidt zich via vyana vayu naar de periferie, waar hij transpiratie veroorzaakt. Bitter beweegt omlaag en brengt daarbij apana vayu in een neerwaartse richting, wat een laxerend effect kan hebben.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: