Ayurveda | de energetica van de kruiden 2

B. Virya – werking

Bij virya gaat het voornamelijk om de middellangetermijnwerking van de substantie als we het hebben over verkoelend of verwarmend op het lichaamssysteem.

Ayurveda | Ushna ( hitte ), mosterd zaad

Ushna (hitte) | mosterd zaad

Hitte (ushna):

‘heet’ verwarmt, droogt, geeft kracht aan, en stimuleert de weefsels. Net zoals de zon op een warme dag het bloed naar de oppervlakte brengt, zo veroorzaken hete kruiden een expansie van ons metabolisme naar boven en naar de buitenkant van ons lichaam, wat ertoe kan leiden dat alle poriën van de huid zich openen.

De stimulerende werking van hitte
Hitte versterkt het metabolisme, stimuleert de bloedsomloop, veroorzaakt transpiratie, een licht gevoel en dorst. Hete substanties worden gewoonlijk ingezet om kou- en hypo-condities te verhelpen, en ook condities waarin het systeem leidt aan samentrekking of sloomheid.

Hitte en kapha
Het heeft een positieve werking op kapha en vata. Vochtig slijm droogt op en het verwarmt kou. Op grond van het principe ‘gelijk vermeerdert gelijk’ stimuleren hete kruiden agni en de spijsvertering, zodat die optimaal hun werk kunnen doen.

Hete Virya
Kruiden met een hete virya bevatten gewoonlijk vluchtige oliën of mosterd-glycosiden, die stimuleren afscheiding van maag- en darmsappen, en helpen bij de opname van voeding.

Verwantschap hete substanties
Hete substanties hebben een bijzondere affiniteit met het hart, de lever, het hoofd en de longen. Ze worden gewoonlijk gebruikt wanneer deze organen uit balans zijn, maar kunnen daar schade aanrichten als ze niet op de juiste manier worden ingezet.

Voorbeelden
Scherpe/hete, zure en zoute kruiden en substanties zijn over het algemeen verhittend. Een goed voorbeeld is cayennepeper: goed voor het hart, maar alleen in de juiste hoeveelheden en bij de juiste condities, bijvoorbeeld bij een te hoog cholesterol en daaruit voortvloeiende mogelijke hartklachten (hartaanval).

(wordt vervolgd)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: