De samenstelling en bereiding van ayurvedische medicijnen

De samenstelling en bereiding van ayurvedische medicijnen berust op oude tradities die in de klassieke materia medica beschreven zijn.

In die beschrijvingen is nauwkeurig aangegeven welk deel van de plant gebruikt moet worden en hoe je die plant moet oogsten en bewaren.
Het medicinale eindprodukt is in diverse (toedienings)vormen verkrijgbaar. Dat kunnen tabletten zijn, capsules, poeders, decocten, pasta’s, siropen, dragees, pillen, olieën, fermentaties en dranken.

synergie en het samenstellen van ayurvedische kruiden

het samenstellen van kruiden

Synergie

In het werken met ayurvedische middelen moet een goed onderscheid kunnen worden gemaakt tussen de samengestelde en enkelvoudige middelen.

Synergetisch karacter
In de alleroudste tradities zijn de middelen meestal enkelvoudig, later zie je ook steeds meer samenstellingen. De samengestelde middelen kenmerken zich door hun synergistisch karakter (synergisme betekent: ‘elkaars energie versterken’).

Eigenschappen kruiden
De middelen zijn opgebouwd rond een kruid dat met betrekking tot haar eigenschappen en werkingen het beste past bij de vastgestelde stoornis.  Om de werking nu te intensiveren wordt dit kruid aangevuld met bestanddelen die een soortgelijke werking hebben.

Aspecten stoornissen
Want ook een stoornis bestaat uit een combinatie van verschillende factoren waardoor er soms meerdere ingrediënten nodig zijn om al die aspecten van de stoornis te beïnvloeden. Een bepaalde aandoening kan bijvoorbeeld te wijten zijn aan een opstapeling van allerlei stofwisselingsproducten. Dan worden er ook middelen ingezet die laxerend werken of die een diuretisch effect hebben om al die slakken af te voeren.

In hetzelfde middel kunnen echter ook bestanddelen zitten om het lichaam weer op te bouwen en herhaling van de ziekte te voorkomen.

De toedieningsvorm is belangrijk omdat dit te maken heeft met de opname in het lichaam.

De meest voorkomende toedieningsvormen:
churna’s, vati’s, guti’s, bhasma’s, pishti’s, kwaths, avaleha’s, asava’s, rishta’s en taila’s.

Advertenties

Een gedachte over “De samenstelling en bereiding van ayurvedische medicijnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: