Ayurveda | de zes smaken in de praktijk

De zes smaken spelen een belangrijke rol bij het koken van een ‘ayurvedisch verantwoorde’ maaltijd.

Zo’n ‘ayurvedisch verantwoorde’ maaltijd hoeft overigens helemaal geen Indiase maaltijd te zijn.

Het begrijpen van het ‘hoe en waarom’ in de ayurvedische keuken
Het betekent eerder dat de kunst van het kiezen, bereiden en mengen van de smaken wordt begrepen, en dat op grond daarvan degenen die het bereidde voedsel eten zich daarmee op een bevredigende manier op hun dosha’s kunnen afstemmen.

Zes smaken in de Hollandse pot?
De Indiase keuken heeft een lange en gedegen traditie in het integreren van alle zes smaken in een maaltijd, en zij is dus een goed voorbeeld van hoe je dit kunt doen. Maar het is evenzogoed een kunst om de zes smaken tot uiting te laten komen in een Italiaanse of Griekse maaltijd, of in een gewone ‘Hollandse pot’.

Afstemmen op je dosha
Ieder type mens heeft een eigen en individueel dosha-type en daar dienen het eten en dus de gebruikte smaken op afgestemd te zijn. Als iemand alleen voor zichzelf kookt – of uitsluitend voor mensen van hetzelfde dosha-type – dan kan de maaltijd in zijn geheel daarop worden afgestemd.

Een keuze aanbieden voor de dosha’s
Als er meerdere mensen van verschillende types aan de maaltijd deelnemen, dan moet de maaltijd idealer wijze zo bereid  zijn dat ieder kan kiezen en de hoeveelheden kan afstemmen op zijn of haar type. Dat is een van de redenen waarom in India de maaltijden in Thali-vorm worden geserveerd: op een groot bord staan meerdere kleine schaaltjes waar ieder zelf de gerechten – met hun verschillende smaken –  kan kiezen en zelf kan regelen hoeveel hij of zij van ‘iedere smaak’ neemt.

Juist en onjuist gebruik, zoals hier besproken wordt, is dus een relatief concept en hangt af van ieder individueel dosha-type, alsmede van de omringende omstandigheden.

Een paar algemene voorbeelden van voedselsoorten bij ieder van de zes smaken:

Zoet Zuur Zout Scherp Bitter Wrang
suiker yoghurt zout spaanse peper spinazie onrijpe banaan
melk pickles tamari sambal koffie bonen
rijst citroen zeewier gember groene bladgroenten granaatappel
honing kaas umeboshi zwarte peper kruidenbitters
brood
zoete vruchten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: