Ritucharya – leer der seizoenen

Seasons | Art by Tim Pugh

Art by Tim Pugh

In  het geografische gebied van India kent men zes seizoenen (vasant – voorjaar, grishm – zomer, varsha – regentijd, sharad – herfst, hemant – winter, shishir – koele seizoen), ieder van twee maanden, die zich duidelijk van elkaar onderscheiden door bepaalde kwaliteiten die de elementen en de dosha’s in die perioden tot uitdrukking brengen.

Regels ter preventie en behandeling tijdens de seizoenen
Op grond van de verschillen in die zes seizoenen, is er in ayurveda voor die geografische leefomgeving en de bijbehorende klimatologische omstandigheden, een leer der seizoenen ontwikkeld, waarin regels ter preventie en behandeling van ziekte zijn opgenomen.

Ritucharya
Deze leer en vooral de daaruit voortkomende leefroutine heet ritucharya. Ayurveda kent ook een dagelijkse routine, aangeduid met de term dinacharya.

Drie seizoenen
In onze omgeving en klimaatzone kennen wij deze zes seizoenen niet in die vorm, en zouden we ayurvedisch gezien veel beter kunnen spreken van drie seizoenen, overeenkomend met de traditionele drie oogstperioden, die met de daaraan verbonden eigenschappen en kwaliteiten uitstekend te koppelen zijn aan de drie dosha’s vata, pitta en kapha. Op die manier is ayurveda op grond van haar basisprincipes ook hier universeel geldig en inzetbaar.

Bijsturen
De zes smaken die ayurveda kent, spelen daarbij ook een belangrijke rol. Iedere dosha, en ieder van de drie (oogst-)seizoenen, kent drie overheersende smaken. Zo kun je met behulp van een elementaire kennis van de smaken op een eenvoudige manier de invloeden van fluctuaties van de seizoenen op ons organisme bijsturen, preventief én curatief – in het algemeen en natuurlijk ook afgestemd op ieders individuele doshaconstitutie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: