Wat doet agni?

agni, vuur, ayurveda

agni, vuur, ayurveda

Agni betekent letterlijk vuur.
De term agni wordt in ayurveda gebruikt voor verschillende factoren die een rol spelen bij de vertering en het metabolisme in een levend organisme.

De rol van Agni
Kracht, gezondheid, oud kunnen worden en alle levensprocessen zijn afhankelijk van agni. Er is agni in het spijsverteringskanaal, maar er zijn ook agni’s actief in de verschillende lichaamsweefsels en organen. Er is zelfs een agni actief in de geest: deze agni zorgt voor het verwerken (verteren, verbranden) van gedachten en emoties.

De conditie van Agni
Een van de algemene redenen waarom mensen een ziekte krijgen en ontwikkelen ligt eenvoudigweg in het feit dat ze vaak niet weten wat de conditie van hun agni is, wat voor soort agni ze hebben (vaak verschillend al naar gelang prakruti – basisconstitutie), en hoe ze agni kunnen balanceren of stimuleren.

Alles begint met Agni
Een belangrijk deel van het voorkomen en behandelen van veel ziekten – of liever gezegd, van de meeste ziekten – begint bij agni.

Agni en voeding
Ayurveda geeft de voorkeur aan gekookte voeding. Gekookte voeding is als het ware voorbewerkt met agni en dat proces maakt dat het lichaam meer uit de voeding kan halen. Natuurlijk dient de voeding niet te heet en niet te lang gekookt te worden, dat breekt de voedingswaarde af. Een kleine mate aan rauw voedsel is echter ook belangrijk, om zo bepaalde enzymen te stimuleren die belangrijk zijn voor de vertering van het gekookte voedsel.

Vata en rauwkost
Vata dient zeer voorzichtig te zijn met rauwkost, kapha en pitta kunnen er meer van verdragen. In de warme seizoenen kan er meer rauwkost worden gegeten. Er zijn overigens een paar westerse ayurvedische stromingen waarin wel veel van rauwe voeding gebruik wordt gemaakt, maar het is over het algemeen niet gangbaar in de ayurvedische ‘kook- en eetwereld’.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: