Massage en de drie dosha’s, typisch voor ayurveda

introductie, massage en de dosha's

introductie, massage en de dosha’s

Ayurveda: iedereen is uniek
De drie dosha’s zijn dus drie combinaties van telkens twee elementen die met elkaar in een levendig contact zijn. Bij de dosha’s gaat het meer om de functie dan om de structuur, en daarom spreekt men hier ook wel van de drie bioregulerende-krachten in het leven en in ons.
• Vata (ether en lucht) – is de bio-kracht van beweging en communicatie
• Pitta (water en vuur) – is de bio-kracht van metabolisme en transformatie
• Kapha (aarde en water) – is de bio-kracht van voeding, groei en stabiliteit

De omgeving en haar invloeden
Men zegt wel dat ayurveda uitgaat van een concept van verschillende menstypen. Met nadruk gebruiken we hier het woord ‘concept’, om te voorkomen dat deze ‘menstypen’ te absoluut genomen worden.
Voor ayurveda is iedereen uniek. Dat kan ook niet anders, want iedereen is net weer anders dan een ander, zelfs als de gelijkenis zeer groot is. En daar komt nog een ander aspect bij: ieder van ons is altijd in een andere omgeving en alleen dat al maakt ieder van ons uniek. Ayurveda is in feite niets anders dan een wetenschap van de ‘omgeving’ en haar invloeden op ons. Ayurveda gaat over aanpassen en bijstellen, van onszelf in onze altijd veranderende omgeving: het is een organische wetenschap – geen statische. Binnen die organische wetenschap van verandering reikt ayurveda ons de drie dosha’s aan om die veranderingen en onze reactie daarop – die voor ieder van ons uniek is – beter te kunnen begrijpen. En meer begrip betekent meer mogelijkheden om aan te passen en bij te stellen.

Massage en dosha’s
Deze informatie over de dosha’s kunnen we wederom doortrekken naar massage in het algemeen. Ten eerste kunnen we kijken naar de constitutie en eventueel de klacht van de persoon, en daar de behandeling op afstemmen. Maar wat stemmen we daar dan op af? Kennis van de dosha’s geeft daartoe heel directe handvaten. Ook omdat de dosha’s ieder voor zich geclassificeerd kunnen worden met een aantal eigenschappen.

Toepassing in de praktijk

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: