Ayurveda, seizoenen en dosha’s

seizoenen en dosha's

seizoenen en dosha’s

Of je nu een vata-, pitta- of kapha-type of een mengeling van twee daarvan bent, ieder organisme is volgens ayurveda onderhevig aan de typische eigenschappen en kwaliteiten die de verschillende elementen in de afzonderlijke seizoenen tot uitdrukking brengen.

Vata Herfst Vroege winter
Pitta Late lente Zomer
Kapha Late winter Vroege lente


In onze geografische leefomgeving gelden voor iedereen de volgende regels wat betreft dosha-kalmerende leefstijl:

Vata-kalmerende leefstijl in vata seizoen.
Vata is verbonden met de seizoenen waarin verandering en beweging dominant zijn, met name de herfst en vroege winter – het seizoen van veel wind, intredende koude en regen.

Dit is ook de periode van afbraak in de natuur, en vata dosha is inherent aan afbraak en katabolisme. Ook gedurende de dag zijn er tijden waarop vata dominant is, met de vroege morgen en de namiddag – dat zijn de vata-tijden van de dag. Het is volgens ayurveda belangrijk leefstijl en gewoonten op de vata-seizoenen en -tijden af te stemmen, om zo mogelijke negatieve effecten van teveel vata tegen te gaan. Dat kan men doen door kwaliteiten (en smaken) te gebruiken – preventief en behandelend – die tegengesteld zijn aan de natuurlijke kwaliteiten van vata dosha en daardoor de vata dosha tot rust kunnen brengen.

Pitta-kalmerende leefstijl in pitta seizoen.
Pitta bezit de meeste hitte van alle dosha’s. Pitta is verbonden met de seizoenen waarin warmte en vaak ook vochtigheid dominant zijn, met name de zomer – het seizoen van veel zon en warmte.

Ook gedurende de dag zijn er tijden waarop pitta dominant is, vooral rond het middaguur en rond middernacht. Het is belangrijk leefstijl en gewoonten op de pitta seizoenen en -tijden af te stemmen, om zo mogelijke negatieve effecten van teveel pitta tegen te gaan. Net als bij vata is het hier van belang om kwaliteiten en smaken in te zetten die pitta kalmeren.

Kapha-kalmerende leefstijl in kapha seizoen.
Kapha bezit de meeste stabiliteit en vochtigheid van alle dosha’s. Kapha is verbonden met de seizoenen waarin water en vaak ook koude dominant zijn, met name de winter en lente – de seizoenen van kou en vocht.

Ook gedurende de dag zijn er tijden waarop kapha dominant is, met name de ochtend- en de avonduren. Het kan belangrijk zijn leefstijl en gewoonten op de Kapha-seizoenen en -tijden af te stemmen, teneinde mogelijke negatieve effecten van teveel Kapha tegen te gaan. Hier kan men kwaliteiten en smaken inzetten die kapha dosha doen kalmeren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: