De Soetra’s realiseren III (vervolg)

wijsheden van Patanjali

wijsheden van Patanjali

De Asanas
De asana’s zijn het meest populaire aspect van de acht ledematen van de Yoga Soetra’s. Deze staan voor fysieke beweging welke aan het lichaam de mogelijkheid verschaft om de voorgenoemde weg te bewandelen. Op een oppervlakkige niveau zijn de asana’s gericht op verbetering van uw algehele evenwicht, flexibiliteit, sterkte en gezondheid. Als je de asana’s op een dieper niveau bekijkt wordt duidelijk dat deze bedoeld zijn om de geest tot rust te brengen en af te dalen tot het allerdiepste innerlijke zelf.

De Pranayama
De Pranayama is de kunst van van het beheersen van de ademhaling. Het creëert een bewustzijn van de ademhaling, helpt de gezondheid te verbeteren, te onderhouden en brengt je dichter bij je innerlijke zelf. Wanneer de inkomende ademhaling samengaat met de uitgaande stroom zul je grote vrede vinden.

De Pratyahara
Het woord Pratyahara uit het Sanskrit verwijst naar terugtrekking. In Yoga Soetra termen zal deze tak je losmaken van extern bezit en objecten. Je kunt dit beschouwen als de praktijk van het terugtrekken uit wereldlijke beslommeringen, waarmee de deur wordt geopend naar zelfrealisatie en innerlijke vrede.

De Dharana
Wanneer je controle krijgt over het lichaam via de Asana’s en de ademhaling via Pranayama, en het losmaken en terugtrekken verwezenlijkt via Pratyahara kom je in het volgende stadium. Je concentratie blijft nu op één punt gericht en je geest is onbeweeglijk in compleet gewaarzijn.

De Dhyana
Dit is de fase van meditatie, de perfecte contemplatie waarin je concentratie is gefocust op de enige onomstotelijke waarheid. Deze tak laat zien dat als je gerichtheid uitgaat naar de Allerhoogste kracht, je een weerschijn wordt van deze kracht en je ware zelf zich manifesteert.

De Samadhi
Dit is de laatste tak van de Yoga Soetra’s waar je geest wakker en gewaar is, zelfs wanneer je lichaam in ruste is. In het kort, je bewustzijn en zintuigen delen geen informatie, je Ziel is volledig vrijgemaakt door kennis van het ware zelf die door Dhyana is verworven, het pad is getraceerd, samengevoegd met het ongekende waaruit jij bent ontstaan.

Deze acht takken of ledematen van de Yoga Soetra’s traceren een samenhangende weg naar de verwezenlijking van een ethische, emotionele, fysieke, psychische en spirituele gezondheid. Zij brengen geen uiterlijke verandering teweeg maar een eenwording tussen het huidige zelf en je ware zelf. Je hoeft niet in een God te geloven of in enig andere religie, om deze prachtige filosofische weg te kunnen realiseren. Alles wat je nodig hebt is het geloof in de verbetering van jezelf, dat is het geschenk van de Yoga Sutra’s.

Dit was het derde deel van een verhandeling over de Yoga Sutra’s van Patanjali. De meesten van ons leven te midden van een scala aan impressies, tegenstellingen en bewogenheden, de fysieke consequenties daarvan tekenen zich vaak af in ons lichaam. Ayurveda biedt op deze weg allerlei mogelijkheden om het evenwicht te herstellen wanneer dit noodzakelijk is.

De tekst is bewerkt aan de hand van een artikel van Nithya Shrikant

Google Authorship for Jules Dorval/3xprim

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: