Vetweefsel, functies, oorzaken en gevolgen

metabolisme, vetweefsel en goede verbranding

metabolisme, vetweefsel en goede verbranding

Aerolair bindweefsel
1.)Aerolair weefsel geeft steun en verbindt de verschillende weefsels door vezels, het verbindt extracellulair vocht (door haar grondsubstantie) en beschermt tegen infecties (witte bloedcellen en macrofagen).

2.)Airolair weefsel is een opslagplaats van voedingsstoffen (in de vetcellen), door de losse structuur wordt er gemakkelijk vocht en zouten in opgeslagen. Er is even veel vochtopslag in dit weefsel als in de gehele circulatie. Bijna alle lichaamscellen verkrijgen hun voeding en scheiden afval weer af via het aerolaire weefsel. Een te grote opslag van vocht wordt oedeem. De verbinding met lymphevocht (rasa dhatu) en met vet (meda dhatu) en een hoog gehalte aan hyaluronzuur maakt het aerolaire weefsel erg visceus.

3.)Airolair weefsel is opvullend en functioneert vaak als bescherming en stootkussen van vitale organen zoals de ogen (oogkas) de nieren en omringt de bloedvaten, de klieren en zenuwen.

Vetweefsel
Vetweefsel lijkt qua structuur veel op aerolair bindweefsel. Vetweefsel kan nog meer voedingsstoffen opslaan. Andipociten (vetcellen) komen het meest voor en 90% van de totale weefselmassa bestaat uit deze cellen. Volwassen andipocyten zijn bijna de grootste cellen van het lichaam. Vetweefsel heeft een goed metabolisme en circulatie. Een reserve wordt vaak opgeslagen op heupen en borsten.

Cholesterol
Vetten in het bloed worden cholesterol genoemd, vet in het weefsel noemt men lipiden. Goede cholesterol is ontstekingsremmend, stagnerende cholesterol veroorzaakt vaak ontsteking van de vaten.

Definitie metabolisme
Het metabolisme wordt het meest geregeld door de bijnieren en schildklier, metabolisme is het omzetten van brandstof (voedsel) in energie.

Schildklier en bijnieren
Werkt de schildklier te traag dan is de agni (verteringsvuur) van de meda dhatu te laag en ontstaat er teveel vet, het wordt dan niet voldoende omgezet in energie.
Werken de bijnieren niet correct dan komt de vochthuishouding in de problemen met als gevolg: meer vocht in het vetweefsel of extra vetweefsel.

De kwaliteit van het metabolisme
Teveel vet heeft vaak als gevolg dat andere weefsels in het lichaam ondervoed raken. Het metabolisme is vertraagd en voedsel word slecht opgenomen of niet voldoende verbrand, consequentie: een slechte kwaliteit van vet en een overbelasting van de botten en gewrichten, waarbij de weefsels van de botten slecht gevoed worden.

Baby’s
Vet is een slechte geleider van warmte, baby’s hebben nog een andere soort van vet (bruin van kleur) dat bij verbranding een hogere temperatuur afgeeft. Dit helpt om de lichaamstemperatuur op peil te houden.

De keuze van een walvis in de afbeelding is gerelateerd aan het feit dat de huid van de walvis rijk is aan vetweefsel en daar een belangrijke functie vervuld.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: