De reis van het bewust-zijn en Ayurveda

Ayurveda en 'bewust-zijn'

Ayurveda en ‘bewust-zijn’

In diverse uitleg over de werking van het lichaam zien wij hoe denken en emoties invloed uitoefenen op het lichaam.
De vergaande betekenis hiervan is dat ziekte, of het uit evenwicht zijn mede bepaald worden door onze staat van bewustzijn en de fase van ontwikkeling waarin wij verkeren.

Drie fasen van bewustzijnsontwikkeling
Om hier nog een extra dimensie aan toe te voegen noemen we dit ter illustratie ‘de reis van het bewustzijn’ door drie grote stadia waarin de consequenties van dit ‘bewuste-zijn’ een verschillende uitwerking hebben in het lichaam en ook verschillende fysieke ongemakken meebrengen.

1e stadium van bewustzijn: King of the World (koning ego)
De mens begint zijn reis als het ware onder aan een ladder waar hij de koning is van z’n eigen ego en persoonlijkheid. Zijn lichaam en bewustzijn vormen een geheel (met dierlijke instincten). Hij/zij kent weinig vrijheid en begint om die reden z’n directe omgeving te bestuderen en structureren om meer zicht en controle te verkrijgen. Het bewustzijn strekt zich uit tot een beperkte wereld van familie, vrienden, collega’s en kennissen (de wereld is een plaats waar je van alles kunt beleven).

Zijn belangstelling gaat dan nog voornamelijk uit naar materiële zaken, fysieke uitdagingen, mentale processen, -controle en zelfbeheersing (of gebrek daaraan), voortplanting, ongeremd seksueel gedrag, diverse uitspattingen, viriliteit (uitscheiding testosteron). Ook zijn er vormen van primitief religieus beleven en er bestaat een drang naar roem om ‘King of de World’ of simpelweg beroemd te worden. Hij/zij voelt zich goed in de rol van roofdier of is het slachtoffer en probeert zijn/haar wereld in stand te houden volgens Darwin. In de psychologie is deze fase meer gerelateerd aan de visie van Freud.

Zijn of haar vrijheid begint met het overwinnen van fysieke en mentale beperkingen, hoge sportieve prestaties, vergaande ontwikkeling in wetenschappelijke visie, het verlangen naar mystieke oogmerken.

2e stadium: King of Soul
Op het moment dat de ziel in het bloed begint te spreken vallen bepaalde grenzen weg, het hart gaat open en er ontstaat gevoel en empathie in een bredere zin van het woord. Moederlijke en verzorgende gevoelens beginnen zich langzaam te ontwikkelen en er ontstaat een behoefte aan van dienstverlening aan de medemens. Ook ontstaat er een bewustzijn van het eigen wezen met los daarvan de lichamelijke staat.

De bezielde mens krijgt behoefte dingen te delen met als gevolg daarvan warme gevoelens in de hartstreek. Concreet gezien zijn bepaalde klieren zoals o.a. de thymus (gelegen direct boven het hart) en de hypofyse (voorhoofd) meer actief geworden, de interne secretie van de thymus produceert witte bloedcellen die ons denken en doen beïnvloeden en aanpassen en zo ook onze lichamelijke toestand veranderen. In de psychologie is deze fase meer gerelateerd aan de visie van Jung.

Een periode met religieuze en mystieke ervaringen staat voor de deur totdat ook hier een helder licht doorheen schijnt en de mystieke mist weer is opgetrokken in het licht van kennis en weten. Het bewustzijn gaat meer open en strekt zich uit over de hele planeet en alle vormen van leven.

In vele gevallen lopen de ontwikkelingsprocessen in dit stadium niet allemaal soepel en gemakkelijk, de mens raakt gevangen in z’n denken en kristalliseert dan allerlei denkbeelden en projecties (kristallisatie in nieren en lever), door een gebrek aan warmte, eenzaamheid, onzekerheid (ontstaan soms diabetes en overgewicht), allerlei soorten van parasieten in het digestieve systeem in samenhang met verwarring en gemis aan helderheid in het denken. Ook het hart kan wel een steuntje gebruiken. Om het volgende stadium te bereiken is veel inspanning en doorzettingsvermogen noodzakelijk, het gaat uiteindelijk om de overwinning op het zelf zodat dit niet langer een belemmering vormt voor de uitdrukking van de ziel.

3e stadium: Father King
Waar wij in het voorgaande stadium overgingen tot dienstverlening gaan wij in het derde stadium over tot opoffering van ons eigen belang en leven voor dat van anderen, het dragen van lasten en het nemen van verantwoording voor al het leven op de planeet en in de kosmos, wij helpen de ander zich zo goed mogelijk te ontwikkelen en nieuwe elementen aan te reiken. Dat is de rol van het vaderschap in diepste zin, maar dan in de positie van een universeel bewustzijn.

De fysieke problemen die hieraan gerelateerd zijn te vergelijken met ouders die verantwoordelijk zijn voor alle stommiteiten die kinderen nu eenmaal uithalen op hun grote ontdekkingstocht. In het lichaam van degene in deze fase draaien alle filters en reinigende organen op volle toeren en raken vaker overbelast: lever, nieren, darmen, urinewegen en allerlei reumatische verschijnselen kunnen optreden. Psychologisch gezien is deze fase één van volledige autonomie.

Ayurveda speelt op delicate wijze in op problemen door op de juiste momenten lichaam en geest doormiddel van allerlei ondersteunende therapieën in evenwicht te brengen. Er is nog zoveel te begrijpen en te ontdekken. Het belangrijkste is om ‘zelf’ de relaties te gaan onderzoeken- en overwegen tussen ziekte en onze staat van ontwikkeling, en hulp te zoeken ter ondersteuning wanneer dit nodig is.

Google Authorship for Jules Dorval/3xprim

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: