Ayurveda, op zoek naar de rol van de geest

Wat is de werkelijke rol van de geest en Ayurveda?

Wat is de werkelijke rol van de geest en Ayurveda?

Tegenstrijdige ideeën
Het is verbazingwekkend dat er zoveel verschillende ideeën bestaan over de werking van de geest en hoe deze werkt. Verschillende systemen zoals de psychologie, filosofie en religie zijn sterk verschillend van mening en tegenstrijdig ten opzichte van elkaar.

Het lichaam kennen
Wij zijn het allemaal eens over de basisaspecten van het menselijk lichaam, de vorm, de structuur en functies. Niemand gaat beweren dat het drie benen heeft en dat de maag denkt en de hersenen het eten verteren.

De reden, het lichaam is gemakkelijk te bestuderen. Het lichaam is eenvoudig in kaart te brengen, de geest daarintegen lijkt een vormeloos en structuurloos gegeven.

Verstand van de geest?
Wij gebruiken ons verstand bij voortduring, maar weten niet wat dit werkelijk is. We zijn zo gewend aan onze mentale activiteiten, maar nemen weinig tijd de werking te bestuderen. Een uitspraak uit de psychologie: we tasten in het duister, en proberen het on-tastbare te behandelen. Hoe kunnen we de geest benaderen zonder kennis van haar natuur en functies?

De beperking van de gekleurde persoonlijkheid
Uiteindelijk is de manier van hoe we de geest momenteel waarnemen de basis geworden van diagnose en behandeling. Maar om de geest te kennen moeten we eerst ons werkelijke zelf kennen. Het denken zoals we dat nu waarnemen is een functie van het afgescheiden ego.

De subjectieve persoonlijkheid wordt gekleurd door het eigen denken. Een objectieve observatie van haar mogelijkheden is daardoor haast onmogelijk.

Het eerste begrip
De eerste stap naar enige werkelijke psychologie, is het ware begrip van de geest en hoe deze zich uitdrukt en werkt. Wat is het ware wezen van dit wonderbaarlijk instrument wat wij geest noemen? Wat is de relatie met ons werkelijke wezen? Wat is de verbinding met het lichaam? Wat is de werkelijke rol van de geest? Kunnen wij de geest beschouwen zoals onze handen en voeten?

Op dit gebied kunnen Ayurveda en Yoga geweldige inzichten geven.

Artikel op basis van uitspraken van Dr. David Frawley

In volgende artikelen zullen we hier op terugkomen.

Google Authorship for Jules Dorval/3xprim

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: