Dosha’s en de wanorde die wij ziekte noemen

dosha’s zijn veroorzakers van voortdurende beweging en verandering

dosha’s zijn veroorzakers van voortdurende beweging en verandering

De drie dosha’s zijn onlosmakelijk verbonden met de menselijke natuur. Zij zijn de erfelijke bouwstenen (genetisch, geschiedkundig, geografisch) welke bepalend zijn bij de bevruchting. Onze cellen hebben een geheugen zoals alle levende cellen van planten, mineralen en dieren. Wij komen voort uit dit voorouderlijke geheugen.

Factoren rond de conceptie
Ieder wezen is een samenvoeging van diverse factoren die we kunnen aanduiden als: de natuur van de moeder, de vader, een aantal factoren rond de conceptie en invloeden van plaats, land en regio plus de voeding die het kind meekrijgt voor de geboorte.

Drie dosha’s: één geheel
De samenwerking van de kwaliteiten en eigenschappen van de drie dosha’s, Vata, Pitta en Kapha vormen één geheel, zelfs al onderscheiden wij specifieke eigenschappen. Deze versterkte eigenschappen geven kleur en uitdrukking aan ieder wezen.

De onvolkomenheden die ons systeem regeren
De eigenschappen van de dosha’s zijn zichtbaar op fysiek, emotioneel en mentaal niveau en geven ons een verschillende reactie op onze omgeving. De eigenschappen van de dosha’s maken ons gevoelig voor verschillende aandoeningen, deze vitale kenmerken van de dosha’s worden binnen ayurveda onderscheiden als ‘onvolkomenheden’ die ons fysiologisch en psychologisch systeem beheersen en laten functioneren.

De wanorde die wij ziekte noemen
De dosha’s zijn veroorzakers van voortdurende beweging en verandering. Iedere verstoring van ons bewustzijn kan ons buiten evenwicht brengen, één van de gevolgen is dat de keten van afvoer van gifstoffen en afval wordt onderbroken. Dit kan zijn op psychologisch, fysiek, mentaal, emotioneel of biologisch niveau, een wanorde veroorzakend in ons lichaam die wij aanduiden als ziekte.

Grondig overwegen
De diverse constituties dwingen de ayurvedische therapeut tot een grondige overweging over de patiënt, de oorsprong en de uitdrukking van ziekte en de reactiviteit van het organisme.

Google Authorship for Jules Dorval/3xprim

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: