Het verzorgen van kinderen

ayurveda constitutie | alle kinderen zijn verschillend

ayurveda constitutie | alle kinderen zijn verschillend

Ayurveda gaat er vanuit dat het zorg dragen en meer specifiek het verzorgen van kinderen één van de belangrijkste fundamenten is van de gezondheid van het individu en de samenleving. De beste manier om de gezondheid van een persoon te begrijpen is door kennis te hebben van z’n ontwikkeling van kind tot volwassene met daarbij inbegrepen z’n voeding, lichaamsbeweging en levensstijl.

De huidige maatschappij
Als we de huidige samenleving bekijken zien we hetzelfde beeld. We kijken dan naar haar kinderen en de manier waarop ze groot worden gebracht. Op deze gronden begrijpen wij waarom onze huidige maatschappij in de problemen zit., kunstmatige voedingsstoffen, onnatuurlijke stimulatie door de media, het kind brengt veel tijd alleen door zonder ouderlijke begeleiding.

De kinderzorg is één van de 8 takken uit de klassieke ayurveda.

De neiging tot ziek zijn komt voort uit een gebrek aan specifieke kennis en aanpassing van de verzorging van het kind aan een unieke constitutie.

Indiase traditie
In de vedische leer vindt men de volgende zin: De enige God doordringt de Geest maar wordt eerst geboren en speelt in het innerlijk van het kind. Dit goddelijke kind wordt in India vereert als Krishna, alle ouders dienen dit kind te herkennen en te verzorgen, op deze wijze leren zij hun kinderen te kennen. “wij worden dan ook meteen de ouders van alle kinderen”*
Zelfs al is Krishna een goddelijke incarnatie, toch wordt hij omschreven als een ondeugende jongen die boter pikt zodat zij ouders zijn goddelijke afkomst kunnen ontdekken en hem behandelen zoals het hoort zelfs al zit hij vol grappen en streken.

Afgestemde behandeling
Het is belangrijk de ayurvedische constitutie van uw kind te herkennen om zijn voeding en gewoonten daar op af te stemmen. Een specifiek dieet en bijbehorende gewoonten zijn duidelijk niet geschikt voor alle kinderen en zeker niet realiseerbaar zonder kennis van de constitutie van het kind, deze kan natuurlijk ook verschillend zijn van die van de ouders.

Het is heel goed mogelijk dat wij ons kind een verkeerde of onvolledige behandeling geven, waardoor het onmogelijk wordt te weten wie hij is en wat zijn behoeften zijn.

Volgens de ayurvedische visie is het een voordeel een algemene analyse te maken van de jeugdjaren.

“Ons eigen kind valt volledig buiten de norm, de ayurvedische visie heeft ons geholpen om dingen beter te begrijpen, al is dat soms pas achteraf.”*

*notities van de auteur, Jules Dorval

Google Authorship for Jules Dorval/3xprim

Naar aanleiding van teksten van David Frawley

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: