De Veda’s: van stof naar Geest

De Veda's | van stof naar geestelijk zijn

De Veda’s | van stof naar geestelijk zijn

Het begin van de Veda’s
Sinds het begin der tijden (5000 tot 30.000 jaar voor J.-C.), waren het de Vedische Rishi’s, visionairs die in contact stonden met de fijn-stoffelijke en- intuïtieve wereld en daaruit openbaringen ontvingen. Zij waren een van de eersten in de geschiedenis van de mensheid die de onzichtbare verbindingen ontdekten tussen Geest en stof.
De Veda’s, de heilige teksten die zijn opgetekend door deze visionairs werden later de spirituele bron voor het Hindoeïsme.

Voor de Vedische geleerden is de mens een goddelijk wezen dat is “gevangen” in een stoffelijk omhulsel met in het centrum een geestelijk beginsel.

In alle domeinen van het leven dient de mens het goddelijke tot uitdrukking te brengen. Of het nu gaat over de samenleving, de familie, de cultuur, de kunst, de politiek, het goddelijke dient tot uitdrukking te komen op alle niveaus en in het gehele wezen en handelen, lichamelijk, emotioneel en intellectueel.

Het doel van de Vedische Rishi’s en ons bestaan is een weg te banen van materie naar Ziel en Geest, te gaan van “tamas”, de potentieel nog onbewuste energie naar de bewuste spirituele energie “satva” genoemd, waarbij de “rajas” de energie is die daarbij de brug vormt, de energie van actie en realisatie.

In de huidige maatschappij is veel van deze “wetenschap” terzijde geschoven, alhoewel het principe dat daaraan ten grondslag ligt is terug te vinden in vele religies, opvoedkundige systemen en zelfs herkenbaar is in diverse Aziatische vechtsporten.

In de huidige wereld proberen wij vaak het stoffelijke te vergeten door onze geest te laten vangen door moderne elektronica en te vluchten in virtuele belevingswerelden.

Wij proberen het lichaam te beheersen door veel te sporten, te rennen en zo de endorfine spiegel bovenmatig te stimuleren. Dit alles maakt helaas de geest niet (echt) vrij en onze maatschappij loopt vast door een overmatig materialisme en een daaruit voortkomend egoïsme.

De sleutels tot vernieuwing en verandering liggen al duizenden jaren klaar. De renaissance is eerst een individueel proces en een persoonlijke inspanning en keuze voordat de vernieuwing voor iedereen toegankelijk wordt.

Jules Dorval

Google Authorship for Jules Dorval/3xprim

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: