Je bent wat je eet!

voeding en energie

voeding en energie

Ui! Wortel! Biet!

Je bent wat je eet!

Als je met deze stelling naar voren komt krijg je vaak de meest komische reacties. De door ons opgenomen en geassimileerde voeding is de meest bekende brandstof voor het lichaam. Veel van de opgenomen voeding wordt omgezet in vitale-, mentale- of fysieke energie die een deel wordt van ons wezen. Om die reden de stelling van de oude Hindoes ‘je bent wat je eet’.

Voeding en energie
Voeding en eten is binnen Ayurveda een ware wetenschap, de kunst van het beantwoorden aan de behoeften van lichaam en geest, om ervoor te zorgen dat alle voeding zo goed mogelijk wordt omgezet in bruikbare energie voor de desbetreffende functies.

Andere energie
Daarboven bevinden zich nog vele andere lagen van energie, zoals onder andere de kosmische- zonne- en aarde energie (telleurische energie). De kosmische energie (Ananda) bron van innerlijke vrede en extase, van volheid en één zijn, de energie van het bewustzijn. De telleuristische energie vanuit de aarde, die het wezen voedt met kracht, zaden doet openbloeien, en kracht geeft aan de natuur. Prana, de vitale kracht die we in- en uit ademen.

Leven uit andere energie
Ontwikkelde yogi’s, zoekers en wijzen, voeden zich vaak weinig met fysieke voeding, maar meer vanuit andere energieën zoals boven genoemd en verblijven op die wijze ook in een perfecte gezondheid. De ontwikkeling van het bewustzijn gaat vaak samen met een verandering van voeding, energie en uitstraling.

In India is er een schematische indeling gemaakt voor voeding: de Guna’s, polariteit, straling en rasa’s, de zes smaken. Hierin komen de diverse energieën en stralingen weer tot uitdrukking. Hier kom ik in een vervolg weer op terug.

Jules Dorval

Google Authorship for Jules Dorval/3xprim

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: