De natuur van de mens en voeding

Je bent wat je eet | Guna's (indeling ayurveda)

Je bent wat je eet! | Guna’s (indeling ayurveda)

Een maaltijd bereiden bestaat uit een zoektocht naar de juiste harmonie van de elementen afgestemd op de constitutie van de mens, want iedereen heeft een verschillende constitutie. Ieder heeft z’n eigen natuur (swabhav) en z’n eigen weg (swadharma). Je moet jezelf dus eerst goed leren kennen voordat je de juiste mix van elementen kunt samenstellen die bij jouw constitutie past.

De Guna’s: de indeling van voeding

  • Satvische voeding: vol met licht, zuiver en luchtig, ondersteunt de ontwikkeling van leven, kracht, vreugde en bevorderd bewustzijn.
    Vruchten, droge vruchten, groenten, gekiemde zaden.
  • Rajasische voeding: vol energie, passie, verlangen, geeft kracht, energie, weerstand. Zuivel, granen, peulvruchten, suikers en vetten.
  • Tamasische voeding: Levenloos, (witte suiker, bepaalde vlees-soorten, voeding die getransformeerd is en daardoor levenloos).

Sommige bevinden zich in meerdere categorieën afhankelijk van bereiding en verwerking.

De polariteit van voeding

Bij de indeling van de Guna’s is er nog de dubbele polariteit toegevoegd van iedere bron van energie:

  • De positieve energie van de zon die aan het lichaam warmte geeft
  • De ontvankelijke energie van de maan die afkoelt

Het is van belang de twee in evenwicht te krijgen

De straling en voeding

Ieder voorwerp of levend wezen geeft straling af, zo is dat ook met voeding

  • Cosmische straling (jonge loten, kiemen van zaden)
  • Zonne straling (alle fruit, planten, groenten, granen die zijn gegroeid in het licht van de zon)
  • Aard-straling (wortels, knollen)
  • Menselijke straling (voeding die bewerkt en bereid is door mensen, dit kan gaan van heel positief tot heel negatief)
  • Dierlijke straling (vleeswaren)

Rasa’s, de zes smaken

In de Indiase keuken gebruiken we de zes smaken of rasa’s:

Zoet
Stimuleert de mond en geeft plezier aan de vijf zintuigen, de smaak is dominerend in voedingsstoffen als: ghee, honing, melasse, rietsuiker, banaan, wortel, courgette, melk, rijst…

Zuur
Laat het water in de mond, geeft soms kippenvel, maakt onze tanden gevoelig, en doet onze ogen toeknijpen: citroen, tamarinde, yoghurt, azijn, citrusvruchten…

Zout
Brengt ook het water in de mond, maar op een prettiger manier dan suiker, geeft een prettige smaak aan voeding: zout, spinazie, knoflook…

Bitter
Vult de mond en trekt deze samen, overheerst een moment alle andere smaken: bittere amandels, curcuma, koffie, witlof, chicorij, bier, andijvie, okinawa

Scherp (heet)
brand verhemelte en tong, brengt tranen in de ogen, stimuleert de slijmvliezen en vooral de goede trek: pepers, gember, radijs, mosterd, knoflook, sommige uien…

Samentrekkend

Komt langzaam op gang maar overheerst daarna de andere smaken en vertraagt de slikbeweging, honing, groene dadel, kaki, curcuma, knoflook…

Zoet, zuur, heet en zout zijn het meest bekend, maar bitter en samentrekkend zijn belangrijk om de andere smaken te stimuleren. Een oud gezegde: als je nooit het bittere eet, komt het bittere in je leven.

De kwaliteit

In het licht van de Indiase visie is het gebruikelijk altijd op zoek te gaan naar de meest zuivere kwaliteit van voeding. Dat wil zeggen zo natuurlijk mogelijk zonder bestrijdingsmiddelen en het liefst Biologisch. Omwille van het behoud van de vitaliteit is het dan nog beter een moestuin te onderhouden naast het huis of keuken zodat er zo min mogelijk van de goede energie verloren gaat. Na het oogsten kunnen de groenten en kruiden direct worden verwerkt.

De kleuren

De harmonie en toepassing van kleuren in voeding maakt dat appetijt gestimuleerd wordt (de slijmvliezen in de mond gaan werken), wat weer nodig is om de verteringsprocessen (digestie) te ondersteunden doormiddel van de enzymen van de mond.

Er zijn diverse artikelen over de verschillende aspecten van ayurveda en voeding te vinden in deze blog onder de categorie ‘voeding’ of gewoon even op voeding klikken in de ‘tag cloud’

Jules Dorval

Google Authorship for Jules Dorval/3xprim

Naar ideeën van Kiran Vyas (vegetarische recepten uit India)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: