Koken als kunst

Ayurveda en de voorbereiding van het koken

Ayurveda en de voorbereiding van het koken

In India wordt het bereiden van voeding gezien als kunst, het wordt als extreem waardevol gezien en de sfeer en concentratie in de keuken is daarbij erg belangrijk. Volgens de Vaastu, de Indiase Feng Shui, wordt het vuur ‘Agni’, altijd geplaatst in de zuid-oostelijke sector van een woning of gebouw. Zowel de keuken als de kookplek worden in deze richting georienteert. Bij een verkeerde of omgekeerde orientatie wordt de harmonie van de subtiele energieën verstoort en een evenwichtige concentratie bemoeilijkt.

Vaastu en kookrichting

Ik observeer al jarenlang een aantal kenmerken van de Vaastu in de praktijk (om te kijken of het waar is) en kan bevestigen dat het zoveel mogelijk respecteren van de indicaties uit de Vaastu ten goede komt aan het resultaat.

Degene die de maaltijd bereidt bevind zich bij een goede kookrichting in betere omstandigheden en kan zich makkelijker concentreren. Dit geldt ook voor de andere aspecten van he leven zoals werken, slapen, gezelligheid. Wanneer de indicaties uit de Vaastu worden gevolgd wordt alles veel gemakkelijker.

Alles op de juiste plaats
Het water, het gereedschap en de kruiden hebben een eigen plaats in de Indiase keuken. Er is zelfs een scheiding aangebracht tussen de ‘basis kruiden’ en de ‘edele kruiden’.

Men gebruikt in India meestal tinnen gereedschap, of koper, of klei.

Voorbereiding op het koken
De kok of kokkin staat vroeg op neemt een douche en doet schone kleren aan, daarna volgen yoga en meditatie om juiste staat van positiviteit en innerlijke kalmte te bereiken die noodzakelijk zijn voor de bereiding van voeding.

Samskara (cultivering en voorbewerking van de voedingselementen)

Vaghar samskara
De buitengewone alchimie van de voeding doormiddel van kruiden, dankzij vaghar ‘verteringsvuur’ kunnen tegenstrijdige elementen in de voeding op elkaar worden afgestemd.

Agni samskara
Transformatie van de voeding door het koken (kook-vuur).

Mathana samskara
Verandering van de voeding door het kloppen, yoghurt wordt bijvoorbeeld lassi en veranderdt volledig door deze bewerking.

Kala samskara
Verandering door de tijdsfactor (duur), ghee wordt door het langer bewaren geneeskrachtiger, jonge wijn wordt door de jaren omgezet in een nobele vloeistof, kool fermenteert tot zuurkool.

Bhrajana samskara
Verandering doormiddel van de vorm van opslag. Water in een koperen vat kan binnen enige uren speciale eigenschappen verkrijgen.

Peshana samskara
Verandering door het pletten. Pepers of knoflook krijgen door het pletten of stampen een ander effect dan wanneer ze heel gebruikt worden.

Jules Dorval

Google Authorship for Jules Dorval/3xprim

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: