De overgang naar vegetarisme

vegetariër een stap naar een evenwichtige gezondheid

vegetariër, een stap naar een evenwichtige gezondheid

Hoe werkt de overgang naar vegetarisch eten?

Vegetarisme is in het westen een traditie zonder eeuwen van culinaire geschiedenis. Ik ben zelf een vegetariër van de derde generatie en mijn grootouders van beide zijden waren al vegetariërs.

De overgang naar vegetarisme
Het is verstandig de verandering van voeding in voorzichtige stappen te laten verlopen. Als je het vlees gedeeltelijk of geheel uit de voeding wilt weglaten is het handig om minstens één maaltijd per dag uit de volgende onderdelen samen te stellen:

  • Groenten
  • Peulvruchten
  • Granen

Dit is de wijze waarop evenwichtige voeding kan worden samengesteld en met voldoende proteïnen. In India wordt rijst altijd samen met linzen (peulvruchten) geserveerd. Er is bijna altijd een groente aan toegevoegd. De voedingscombinaties maken dat bepaalde vitamines en mineralen makkelijker kunnen worden opgenomen.

Rauwkost is zeer welkom en het liefst met groenten uit het seizoen. Zij kunnen worden vervangen door een een soeplepel kiemen die vol zitten met vitale energie.

Melkproducten
Het is belangrijk om melkproducten te gebruiken in de vorm van yoghurt. Indiase vegetariërs gebruiken deze in ruime mate in de vorm van raïta’s, sausen, lassi’s en toetjes. In India wordt yoghurt gemaakt van koemelk of buffelmelk, maar er kan ook gebruik gemaakt van geitenmelk of sojamelk. De laatste twee zijn aan te raden in het geval van een voedingsallergie met koemelk.

Vegetarische voeding is altijd afwisselend, er zijn in het westen uitstekende granen, rijst en peulvruchten verkrijgbaar.

Tofu
Het gebruik van tofu zonder genetisch gemanipuleerde soja en van gepelde sojabonen (is beter) is een heerlijke aanvulling. Tofu is van zichzelf smakeloos dus het gebruik van kruiden en sojasaus is aan te raden.

In de blog zijn diverse artikelen over de ayurvedische combinaties en de dosha’s terug te vinden.

Veel plezier met de vegetarische lifestyle!

Jules Dorval

Google Authorship for Jules Dorval/3xprim

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: