De vata mentaliteit (lucht element)

Ayurveda | De vata mentaliteit

Ayurveda | De vata mentaliteit

Vata-types
zijn vaak angstig van natuur, wisselvallig, snel opgewonden en besluiteloos. De mentale capaciteiten zijn uitstekend maar wisselend van kwaliteit. Een opmerkelijke gave tot begrip om daarna weer snel te vergeten. Zij hechten zich gemakkelijk en onthechten zich met dezelfde snelheid, emoties komen gemakkelijk vrij om daarna weer snel te worden vergeten. Een gevoelige geest en een grote sensibiliteit maar onevenwichtig in het algemeen.

Vata-types
zijn niet moedig met als gevolg een wat laffe houding. Ze zijn vaak erg op zichzelf en hebben slechts weinig vrienden. Zij ontwikkelen wel gemakkelijk vriendschappen buiten de eigen sociale sfeer. Het zijn geen goede leiders of volgers. Het zijn geen materialisten en het oppotten van rijkdom is niets voor hen. Geld wordt gemakkelijk en snel uitgegeven.

Het doel
van deze opsomming is het zichtbaar maken (bewustwording) van de noodzaak om de zwakke punten van de vata-mentaliteit te corrigeren en in balans te brengen.

De vata denker ziet op een afstand, denkt snel maar is niet betrokken, de veelheid en de snelheid van emoties en gedachten drogen hem/haar uit. Het fysieke lichaam wordt mager en de huid verouderd snel en droogt uit.

De pitta denker overziet, begrijp en reageert direct, de emoties komen met passie, direct, puntig en vurig, met voor- en afkeren, het vuur brand en zet hem/haar onder constante druk. Het fysieke lichaam is krachtig maar de huid en aderen wordt beproefd door intense inspanning, woedeuitbarstingen, emoties en passies, hart en hoofd staan regelmatig onder (te) grote druk.

De kapha denker gaat diep in op de materie, wikt en weegt en onderzoekt tot op de bodem. Dit is niet altijd in het ritme van de leefomgeving. Gevoelens komen in een golvende beweging en omvatten de levenssfeer als een (vage) mistige deken. Het fysieke lichaam kent vaak overgewicht door te lang vasthouden.

Vata Type |  Pitta Type | Kapha Type

Jules Dorval

Google Authorship for Jules Dorval/3xprim

Advertenties

3 gedachten over “De vata mentaliteit (lucht element)

  1. Pingback: De pitta mentaliteit (vuur element) | ayurveda info / ayurzilla

  2. Pingback: De kapha mentaliteit (water element) | ayurveda info / ayurzilla

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: