De pitta mentaliteit (vuur element)

Ayurveda | evenwicht in de pitta mentaliteit

Ayurveda | evenwicht in de pitta mentaliteit

Pitta-typen worden beheerst door een scala aan emoties waaronder irritatie en woede. Het pitta-type wordt gekenmerkt door een logische, kritische geest, is opmerkzaam en intelligent, is snel geëmotioneerd en heeft moeite om woede naar buiten te brengen.

Toch kan hij/zij zich gemakkelijk uitdrukken, is overtuigend en laat z’n voldoening merken. Hij/zij bezit een krachtige wil en een waardige houding en is een uitstekende manager.

Het pitta-type
is aardig en dienstbaar voor vrienden, naasten en volgers, maar kan meedogenloos en gemeen zijn voor tegenstanders.

Talent
Pitta-typen zijn avontuurlijk en onbevreesd, zij durven bijna alles, dat maakt hen wel roekeloos. Zij zijn vindingrijk, handig en hebben talent voor techniek.

Zij hebben een levendig geheugen vol emoties. Zijn vergroten liever hun macht dan hun materiële bezit maar verzamelen rijkdom als dit kan helpen hun doel te bereiken.

Het doel
van deze opsomming is het zichtbaar maken (bewustwording) van de noodzaak om de zwakke- of overheersende punten van de pitta-mentaliteit te corrigeren en zo nodig in balans te brengen.

Zo zijn er luchtige emoties (vata), vurige emoties (pitta), vochtige emoties (kapha), luchtige gedachten (afstandelijk), vurige gedachten (krachtig), vochtige gedachten (diep)

De vata denker ziet op een afstand, denkt snel maar is niet betrokken, de veelheid en de snelheid van emoties en gedachten drogen hem/haar uit. Het fysieke lichaam wordt mager en de huid verouderd snel en droogt uit.

De pitta denker overziet, begrijp en reageert direct, de emoties komen met passie, direct, puntig en vurig, met voor- en afkeren, het vuur brand en zet hem/haar onder constante druk. Het fysieke lichaam is krachtig maar de huid en aderen wordt beproefd door intense inspanning, woedeuitbarstingen, emoties en passies, hart en hoofd staan regelmatig onder (te) grote druk.

De kapha denker gaat diep in op de materie, wikt en weegt en onderzoekt tot op de bodem. Dit is niet altijd in het ritme van de leefomgeving. Gevoelens komen in een golvende beweging en omvatten de levenssfeer als een (vage) mistige deken. Het fysieke lichaam kent vaak overgewicht door te lang vasthouden.

Vata Type |  Pitta Type | Kapha Type

Jules Dorval

Google Authorship for Jules Dorval/3xprim

Advertenties

2 gedachten over “De pitta mentaliteit (vuur element)

  1. Pingback: De vata mentaliteit (lucht element) | ayurveda info / ayurzilla

  2. Pingback: De kapha mentaliteit (water element) | ayurveda info / ayurzilla

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: