De kapha mentaliteit (water element)

Ayurveda | de diepe natuur van het kapha-type

Ayurveda | de diepe natuur van het kapha-type

De kapha-typen
hebben een aanleg voor de aan vocht gerelateerde emoties, water, vocht is het symbool van de emoties, Amitaba wringt het vocht uit het haar en beheerst zo haar emoties, het lopen over water betekend het beheersen en overwinnen van de emotionele natuur.

Het kapha-type
wordt beheerst door een scala van emoties als, liefde, verlangen, begeerte, idylles en sentimentaliteit. Zij zijn liefdevol en aardig, bedoelen het goed en zijn trouw maar erg traag in hun reacties, ze zijn behoudend, verlegen en volgzaam.

Community
Zij hebben vaak veel vrienden en zijn sterk verbonden met hun familie, gemeenschap, de eigen cultuur, religie en land. Buiten deze sfeer van activiteiten en relaties zijn ze vaak rigide en houden vast aan gewoonten.

Kapha mentaliteit
Zij blijven graag thuis en reizen niet veel. Zij binden zich gemakkelijk en laten dan niet meer los. Zij tonen hun affectie, maar geven erg traag uitdrukking aan hun emoties, vooral als het om woede gaat. Het water raakt slechts langzaam aan de kook. Zij zij psychologisch gezien erg stabiel maar hebben veel tijd nodig om alles te overwegen.

Het doel
van deze opsomming is het zichtbaar maken (bewustwording) van de noodzaak om de zwakke- of overheersende punten van de kapha-mentaliteit te corrigeren en zo nodig in balans te brengen.

Zo zijn er luchtige emoties (vata), vurige emoties (pitta), vochtige emoties (kapha), luchtige gedachten (afstandelijk), vurige gedachten (krachtig), vochtige gedachten (diep)

De vata denker ziet op een afstand, denkt snel maar is niet betrokken, de veelheid en de snelheid van emoties en gedachten drogen hem/haar uit. Het fysieke lichaam wordt mager en de huid verouderd snel en droogt uit.

De pitta denker overziet, begrijp en reageert direct, de emoties komen met passie, direct, puntig en vurig, met voor- en afkeren, het vuur brand en zet hem/haar onder constante druk. Het fysieke lichaam is krachtig maar de huid en aderen wordt beproefd door intense inspanning, woedeuitbarstingen, emoties en passies, hart en hoofd staan regelmatig onder (te) grote druk.

De kapha denker gaat diep in op de materie, wikt en weegt en onderzoekt tot op de bodem. Dit is niet altijd in het ritme van de leefomgeving. Gevoelens komen in een golvende beweging en omvatten de levenssfeer als een (vage) mistige deken. Het fysieke lichaam kent vaak overgewicht door te lang vasthouden.

Vata Type |  Pitta Type | Kapha Type

Jules Dorval

Google Authorship for Jules Dorval/3xprim

Advertenties

2 gedachten over “De kapha mentaliteit (water element)

  1. Pingback: De vata mentaliteit (lucht element) | ayurveda info / ayurzilla

  2. Pingback: De pitta mentaliteit (vuur element) | ayurveda info / ayurzilla

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: