Ziekte en uitdrukking op verschillende niveaus

Ayurveda en uitdrukking van ziekte op de drie niveaus

Ayurveda en uitdrukking van ziekte op de drie niveaus

Drie niveaus van uitdrukking
Laten we er voor het gemak even van uitgaan dat onze lichamelijke staat het meest dichte stadium is van de menselijke natuur, dat de natuur van emoties fijner is als die van het stoffelijk lichaam en dat het mentale weer fijner is als het emotionele.

Een verschillend ritme en uitdrukking
De wereld van de emoties is in voortdurende beweging en er treden veel tijdelijke storingen in op die niet in hetzelfde ritme plaatsvinden als die van het lichaam.

Storingen in het mentale vlak komen nog weer in een ander ritme opzetten als het emotionele en het fysieke en hebben een andere oorzaak.

Mentale ziektebeelden
Onze mentale- en emotionele staat worden gemakkelijk beïnvloed door het ziekte proces van het lichaam, toch zijn mentale ziektebeelden vaak van een andere orde.

Ziekte kan ons uit evenwicht brengen en zelfs confronteren met doodsangst, de vata wordt dan versterkt en de angst neemt toe.

Onze bestemming in kaart
Astrologie in ayurveda kan helpen de diverse nijgingen van onze lichamelijke natuur en het afwijkende pad van onze ziel in kaart te brengen, want het is het spanningsveld tussen het pad van onze (spirituele) natuur en onze lichamelijke (persoonlijke) natuur die vaak ziekte veroorzaken.

De gewone mens
Onze persoonlijke staat wordt buiten de natuurlijke behoeften van het lichaam bij voortduring geregeerd door begeerte, verlangen, en allerlei vormen van emoties, onze mentale staat geeft ons al naar gelang onze ontwikkeling controle over onze emoties en lichaam. Is dit geheel in evenwicht dan is er sprake van een harmonieuze natuurlijke mens.

Het spirituele pad
De mens die afstemt op zijn spirituele natuur slaat een weg in van ontwikkeling van de hogere aspecten van zijn wezen. Er zijn vele wegen en manieren om dit te bereiken, het is niet mijn doel daar nu op in te gaan. Het is goed te weten dat de veranderingsprocessen die gepaard gaan met spirituele ontwikkeling storingen teweeg kunnen brengen die niet zomaar op een natuurlijke manier verklaarbaar zijn.

Het is goed enige kennis te nemen van de ayurvedische visie omdat deze een integrale zienswijze bevat die antwoorden- en oplossingen kan bieden wanneer dit wenselijk is.

Jules Dorval

Google Authorship for Jules Dorval/3xprim

Advertenties

Een gedachte over “Ziekte en uitdrukking op verschillende niveaus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: