Vertering en Agni

Ayurveda, Agni

Veel aandoeningen die te maken hebben met vertering komen voort uit een zwak- of verzwakt verteringsvuur.

Agni, verterend vuur

Zowel in de Kosmos als in ons lichaam werkt het principe van vertering doormiddel van Agni, “verterend vuur”. Als wij om welke reden dan ook in disharmonie zijn met dit universele principe, “de wil of kracht tot verandering en omzetting” uit de ayurveda, is ziekte vaak het gevolg.

Wat mij interesseerde is de doorgetrokken lijn vanuit het kosmische tot op het lichamelijke vlak. Er zijn duidelijke materiële voorbeelden waarin Agni een rol speelt, onze keuken, de chemie, de bouw, metallurgie. Agni wordt op een hoger niveau ook wel “het onderscheidend vermogen” genoemd. In onze geest helpt het om alles wat op ons af komt te verwerken.

Het is niet alleen belangrijk dit vuur op correcte wijze te voeden maar er ook voor te zorgen dat Agni op de juiste momenten onze voeding kan verteren en omzetten in energie.

Veel aandoeningen die te maken hebben met vertering komen voort uit een zwak- of verzwakt verteringsvuur. Agni is noodzakelijk voor een goede gezondheid. Agni is niet alleen actief bij de opname van voedingsstoffen maar zet deze vooral ook om tot bruikbare opname voor de verschillende functies van het lichaam.

Agni vernietigd de schadelijke elementen uit de voeding. Onverteerde voedingsstoffen zijn belastend voor de gezondheid.

Een evenwichtige Agni werking is de basis voor een goede circulatie, een goede vertering en onze huid krijgt een gezonde tint, verder hebben we een frisse adem, ruimschoots voldoende energie en een gezonde weerstand bij ziekten.

Een slecht werkende Agni geeft onze huid een slechte tint, is de oorzaak van gebrek aan energie, onprettige lichaamsgeuren, winderigheid, constipatie en een slechte circulatie, onze weerstand is zwak en daardoor worden we vatbaar voor allerlei ziekten.

Het ligt voor de hand dat het in orde brengen van ons verteringssysteem een oplossing biedt voor diverse aandoeningen.

Jules Dorval

Google Authorship for Jules Dorval/3xprim

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: