Ayurveda en autisme

ayurveda en autisme oplossingen informatie

Liefde en aandacht blijft het beste geneesmiddel bij autisme

De voordelen van ayurveda bij autisme

Al snel zul je ontdekken dat ayurveda enige voordelen heeft, hoewel ik niet optimistisch kan zijn daar de problemen van autistische kinderen en hun ouders vaak te direct, te urgent en te indringend zijn en therapieën meestal (te) traag werken.

De ayurvedische wereld weet zelf nog weinig van autisme maar als ervaringsdeskundige heb ik opgemerkt dat ayurveda alles in zich heeft om vele oplossingen te kunnen bieden in de toekomst.

De problematiek
Autistische kinderen hebben moeite met slapen, met voeding, met vertering, met gevoeligheden, met angsten met leven.

Het geven van liefde en aandacht door ouders en begeleiders blijft en is het eerste en beste geneesmiddel.

Probleem opgelost, volgende
De spijkerharde waarheid is dat er veel te veel getheoretiseerd wordt en te weinig gekeken naar het resultaat. Wij, als ouders met autistische kinderen, hebben direct resultaat nodig, want ons kind moet kunnen slapen, moet kunnen eten wat wij hen aanbieden, en kunnen verteren wat het oog, het oor en de mond binnenkomen om dan nog maar niet te spreken van een plek in onze op hol geslagen samenleving.

Je hebt vaak te maken met een kleine mens in wording, in volle groei maar met een gebroken of beschadigd voertuig dat ondanks al zijn moeilijkheden toch volwassen gaat worden. Deze mens voldoet niet aan de verwachtingspatronen van z’n ouders, de maatschappij z’n onderwijzers en moet zo snel mogelijk leren om z’n diverse handicaps de baas te worden.

De enige factor die constant is en direct van invloed is, is de liefde, de aandacht en het begrip die naar ik hoop deze mens een heel leven lang door z’n naasten en z’n omgeving wordt aangeboden.

Ayurveda als visie en structuur bij autisme
Ayurveda helpt bij het leren omgaan met de ingaande en uitgaande stroom van informatie, de keuze van de voeding, met ritme en structuur, met lichaamsbeweging, yoga, meditatie en ademhaling gecombineerd met veel liefde en toewijding om het kind en de volwassene het gevoel te geven dat het leven de moeite waard is.

Ayurveda en Spectrum Disorder

Er is een heel spectrum van duizend en één verschillen tussen de ene en de andere persoon met autisme, ayurveda is een goede manier om de essentie van de problematiek te begrijpen en geeft daar een handvat aan.

ayurveda en autisme de denkwijze

Aspecten in ayurveda die belangrijk zijn voor oplossingen bij autisme

Ayurveda, de denkwijze

Ayurveda neemt het leven waar als een al omvattende geest welke de verbinding legt tussen het universum en de individuele ziel en wezen. Ayurveda benadert genezing door het in evenwicht brengen van elementaire krachten en tegengestelden die de bouwstenen vormen van ons fysieke en spirituele universum. “Ayurveda is de kennis hoe te leven,” deze kennis brengt bewustzijn van onze situatie hier op aarde en is praktisch en diepgaand. Zo leren wij alles over ons zelf en onze leefomgeving en hoe deze op elkaar inwerken.

De ayurvedische denkwijze gaat er als hulpmiddel vanuit dat er drie basisconstituties (dosha’s) of gesteldheden bestaan die een mengeling zijn van de verschillende elementen. Ether, lucht, vuur, water, aarde. De compositie van de aanwezige elementen bepalen de dosha typen (constituties). De Vata dosha heeft meer lucht en ether, de pitta dosha meer vuur, de kapha dosha bevat meer aarde en water.

Ayurvedische geneeskunde gaat op zoek naar de uit evenwicht geraakte elementen binnen de constitutie.

Autisme in al z’n vormen is een zichtbaar voorbeeld van uit het evenwicht geraakte elementen.

Nieuw in de ayurvedische wereld
Helaas is het fenomeen autisme op grote schaal nog erg nieuw en is de ayurvedische wereld daar kennelijk nog pas kort mee bezig. Door onze persoonlijke ervaring als ouders en de lange zoektocht naar oplossingen en inzicht, zijn veel oplossingen en hulpmiddelen helaas vaak te laat gekomen voor onze eigen zoon die inmiddels een jonge volwassene is geworden.

Diverse oplossingen zoals yoga, ademhaling en meditatie, mindfulness helpen juist zo goed, als je daar zo jong mogelijk mee begint, omdat het de onbalans in lichaam en geest kan helpen een evenwicht te vinden. Overigens zijn muziek, dans, toneel en vechtsporten ook een geweldige hulp.

De meeste pillen en poeders uit de huidige medische wetenschap zijn uitermate contra-productief en destructief voor het kind dat opgroeit met autisme. Zij verbreken vaak het laatste beetje evenwicht en de weg terug naar een menselijk functioneren is zo lang.

In het vervolg-artikel wil ik ingaan op aandachtstekortstoornis (ADD) en concentratieproblemen bij autisme in relatie met depressie en angststoornissen. Er is nog een hoop informatie die ik graag met u wil delen!

Link naar : ADD, concentratieproblemen bij autisme, depressie en angststoornissenLijst ayurvedische middelenAyurveda/autisme, wat je kunt doen

Jules Dorval

Google Authorship for Jules Dorval

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Advertenties

Een gedachte over “Ayurveda en autisme

  1. Pingback: Meditatieve muziek met ritme en structuur | ayurveda info / ayurzilla

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: