Ayurveda en autisme, er zijn wel dingen die je kunt doen!

autisme en ayurveda in de praktijk

Autisme en ayurveda in de praktijk

Autisme brengt vaak een moeilijke start

Meestal vallen de verwachtingspatronen van blijde jonge ouders in het water en het kind dat probeert te (over)leven heeft vaak een o zo moeilijke start. Ouders en kind hebben beide een model, een inspiratie nodig om zich aan vast te klampen, om een doel te vinden. Zij zijn op zoek naar een lichtpunt, een houvast, de hoop dat enige verbetering mogelijk is.

Ayurveda/autisme: een stukje van de puzzle

Autisme: Overbelaste zintuigen

Vaak hebben autistische kinderen een grote behoefte om te ontsnappen aan de voor hen overbelaste omgeving van geluid- beeld- en indrukken. Met hun hypergevoelige zintuigen, vaak 10.000 x gevoeliger dan de standaard komen zij tot een overbelasting welke vraagt om een ontlading.

Autisme: de overload kwijtraken

Het ontlasten gebeurt vaak door bepaalde herhaalde bewegingen van een of meerdere ledematen en alles wat helpt om de overlast aan nerveuze energie kwijt te raken, soms werkt dit door kilometers te lopen of te fietsen. Het beeldscherm en video-games helpen om intens te focussen en zo te ontsnappen aan het bombardement van indrukken voor de overgevoelige persoon, het is aan te raden om andere manieren te vinden om spanningen en indrukken af te voeren. Neem het uw kind met autisme niet kwalijk, soms is er geen alternatief!

Regelmaat, rust  en structuur helpen in een crisis, de concentratie richten op bekende objecten of omgeving een eigen rustige plek, een boek een knuffeldier, muziek luisteren, of artistieke expressie zoals tekenen, schilderen. Het creëren van een bel van rust, stilte en harmonie.

Ayurveda: A-symmetrie Vata / Kapha, een snel brein in een traag lichaam

Als compensatie kan het lichaam soms erg zwaar worden (Kapha tendens), terwijl de geest opgaat in allerlei Vata gedrag, acceleratie, onstuimige passie en het verlies van contact met het lichaam en de lichamelijke impulsen die roepen om verzorging, voeding en rust.

De reiniging van het lichaam en geest van Ama (gifstoffen) is wenselijk doormiddel van lichaamsbeweging : sport en ondersteunende kruiden.

De darmen zijn de sleutel en het klankbord van de hersenen.

Het “glymphatische systeem” (de lymphatische verbinding tussen hersenen en darmen) moet vrijworden van gifstoffen en ook de darmen waarin serotonine wordt aangemaakt moeten vrijkomen van allerlei parasiten. Wetenschappelijk onderzoek o.a. aan de Universiteit van Viginia, wijst steeds vaker naar deze sleutel die in Ayurveda reeds lang werd toegepast bij mentale stoornissen en afwijkingen. Gedurende de slaap vinden veel reinigingsprocessen plaats, neurotransmitters zoals serotonine en dopamine worden dan geproduceert, ook de positie tijdens het slapen wordt op dit moment onderzocht, ontgiften blijkt beter te werken bij een zijligging dan bij het slapen op rug of buik 25%.

Voeding voor de hersenen komt meestal uit vetten en suikers

De hyperactiviteit van het brein vraagt om een snelle en overmatige opname van voeding en energie in de vorm van vetten of suikers. De vetten worden sneller omgezet in energie dan suikers maar het lichaam kan de overmatige inname van monotone voeding (bij autisme) niet allemaal op juiste wijze verwerken, ook hier zijn een betere selectie van voedingsstoffen en de hulp van supplementen een manier om meer symmetrie te krijgen in de vata-, pita-, kapha-structuur.

Wanneer het brein is versneld en het lichaam te zwaar en er behoefte is aan energie dan kan L-carnitine helpen. L-carnitine zet vet om in energie. Dit helpt ook om de A-symmetrie van een overmatige Kapha-Vata structuur te compenseren.

Het verminderen van meel en bakproducten of het eten van fruit tegen het einde van de dag en namiddag sterk af te raden. De suikers weerhouden het kind en de volwassene om tot rust te komen en te gaan slapen.

Een glutenvrije of gluten-arme leefwijze is bij autisme een must. Het blijft allemaal ingewikkeld helaas.

Ayurveda: A-symmetrie Vata-Pitta

Er bestaan nog andere vormen van A-symmetrie bij autisme waarbij de Pitta- verbonden aan de Vata-werking het lichaam als het ware opbrandt en uitdroogt, de geest en lichaam verliezen contact met de aarde en een soort van hyperactiviteit ontstaat in lichaam en brein. Hier kan Kapha compensatie de overmatige Vata-Pitta nog beter in balans brengen dan bij de A-symmetrie Vata-Kapha (eerder genoemd).

Ayurveda: Brahmi, het kruid voor een evenwichtige geest

Brahmi, “bocapa monniera extract”, wordt in Ayurveda genoemd als het kruid dat het brein in evenwicht brengt. Positieve invloeden zijn merkbaar na 90 dagen, dat is relatief lang, maar wel de moeite van het proberen waard.

Ashwagandha, Ashwa-arishta (Ashwarista), Chyavanprash zijn in dit geval ook Vata verlagend

Ayurveda: de Prana balans

Nasya het druppelen van de neus met speciale olie, “Neti” het reinigen van de neus met zout water, en “Mana Shudy” mentale reiniging en stilte, hebben een invloed op de “Prana balans”.

Ayurveda: de ademhaling

De neus is het orgaan waar middels de ademhaling de “Prana” wordt opgenomen in het lichaam. De lucht bevat vitale kracht in de vorm “ethers” die door het systeem van kamers en schotten onder druk het hoofd in worden geslingerd. Wanneer deze functie wordt geoptimaliseerd treedt er ook meer evenwicht op.

Sinds kort is bekend geworden uit wetenschappelijk onderzoek dat in het “pause-moment” van de ademhalingsbeweging, gifstoffen worden uitgescheiden uit de hersenen via het lymphen-stelsel en voedingstoffen worden opgenomen. Pranayama geeft hier een duidelijke verbetering en begrip van de werking.

“Pranayama” een vorm van ademhalen kan gedurende de dag een bepaald evenwicht brengen. “Nachtelijke Pranayama” geeft weer te veel energie in het hoofd wat niet wenselijk is voor de nachtrust (uit observatie en ervaring).

Ayurveda: Pratyahara het loskoppelen van de zintuigen

Manashudi is mentale reiniging doormiddel van Pratyahara “het afdekken of beperken (vasten) van een van de zintuigen. Dit helpt om een betere symmetrie te realiseren en de Kapha te verhogen, Kapha betekend ook het vertragen van de ongecontroleerde geest en zenuwgestel.

Ayurveda/autisme: Shavasana (yogahouding) en kinderen

De yoga-positie die kan helpen bij een diepe ontspanning is de “Shavasana”, het liggen op je rug met de armen en benen licht gespreid en de ogen gesloten. Deze positie helpt om te komen tot de Pratyahara los-koppeling van de zintuigen.

Kinderen kunnen deze oefening gemakkelijk doen!

Drie peilers bij ASD autisme spectrum disorder

  • Beheersing van lichaam en geest
  • Ondersteuning van lichaam en geest
  • Genezing van lichaam en geest

Link naar : ADD, concentratieproblemen bij autisme, depressie en angststoornissenLijst ayurvedische middelenAyurveda en autisme

Het is belangrijk zoveel mogelijk het rythme van het kind te volgen en niet dwangmatig allerlei zaken op te leggen, dit is echt heel belangrijk!

Jules Dorval

Google Authorship for Jules Dorval

 

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: