Het nut van een tongschraper

tongDe ayurvedische traditie van het schrapen van de tong met een tongschraper heeft een opmerkelijke revival doorgemaakt, nu de heeft jeugd ontdekt dat een schonere tong een frissere adem betekent, en dat helpt als je iemand wilt zoenen!

De tong schrapen
Deze methode van het schrapen en schoonhouden van de tong ter voorkoming van halitosis (een slechte adem) is al heel oud. In sommige beschavingen werd de tong schoon gemaakt d.m.v het schoonschrapen van de tong met de nagels. In andere tradities werden hiervoor takje of metalen schrapers gebruikt. De ayurvedische traditie kent een al eeuwenoud gebruik van een metalen tongschraper. Traditioneel waren tongschrapers van koper of zilver, of – alleen voor edelen en koningen – van goud. Al deze drie metalen hebben ook een medicinale en antibacteriële werking. Vandaag de dag heeft de tongschraper van roestvrij staal het in India gewonnen van deze metalen. In het Westen zijn sinds kort ook plastic tongschrapers verkrijgbaar: nog steeds effectief, maar ze missen de antiseptische en weefsel versterkende werking van de koperen en zilveren tongschrapers.

Spijsvertering
Het schrapen van de tong stimuleert bovendien de spijsvertering en dat is een zeer belangrijke prikkel voor het lichaam, dat ’s ochtend weer op gang moet komen en zich middels het spijsverteringskanaal van allerlei toxische stoffen moet ontdoen.
Modern onderzoek toont aan dat de meeste bacteriën (en schimmels) zich ontwikkelen in de plak en paddestoel-achtige papillen achter op de tong. De zwavelachtige stoffen die daarbij vrij komen kunnen leiden tot tandbederf in de mond, maar bij ontstekingen kan een dergelijk proces van het ontstaan van giftige stoffen ook gevolgen hebben voor meer vitale organen als darmen, hart en longen. Het is daarom van belang de mond gezond en schoon te houden, niet alleen ten behoeve van het gebit. Bovendien helpt het schrapen van de tong bij het voorkomen van aften en keelontsteking, alhoewel hier natuurlijk ook andere factoren een rol bij spelen.

De kwaliteit van de adem
Een slechte adem wordt voor het grootste deel veroorzaakt door slechte bacteriën op de tong. Slechts in een enkel geval komt een slechte adem door problemen in de maag. Het schrapen van de tong kan in veel gevallen de slechte adem met meer dan 75% verminderen, terwijl tandenpoetsen en chemische ‘mouth washes’ eigenlijk relatief weinig effect hebben – deze maskeren de slechte adem slechts tijdelijk. Er is echter een ayurvedische manier van ‘mouth washes’ die wel structureler werkt, namelijk het spoelen van de mond met ruwe (liefst biologische) sesamolie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: