Ode aan de ochtendwandeling

ochtendwandeling een must in ayurveda

de ochtendwandeling, een must in ayurveda

Eén vorm van beweging heeft in ayurveda een hoog aanzien, namelijk de dagelijkse ochtendwandeling.

Belangrijk advies
Bijna iedere persoon krijgt dit tijdens een consult geadviseerd. De ochtendwandeling in de ongerepte atmosfeer van de dageraad verdient een belangrijke plaats in het dagelijkse vaste ritueel om een goede gezondheid te stimuleren.

Tijdstip wandeling
De ochtendwandeling is zuiverend, activerend, heeft geestelijk een zeer verfrissende invloed en voorziet lichaam en geest van pure levensenergie. Deze puurheid aan energie kunt u tijdens de wandeling goed opsnuiven en u zult er de hele dag profijt van hebben. De wandeling moet dan wel vóór 10.00 uur plaatsvinden, het liefste om 06.00 uur, want dan zit de lucht vol met sattvische energie.

Voordelen wandeling
Het is voortreffelijk voor de ademhaling, spijsvertering, de bloedsomloop, de gewrichten en de opwaartse balans in de wervelkolom. De stijve spieren worden slapper, wat slap is, wordt wakker. Vooral aan te raden bij slaapstoornissen en depressiviteit.

Langzaam op gang komen
De wandeling begint rustig, als een langzaam wakker worden en op gang komen. Ieder mens heeft kwetsbare gebieden in het lichaam. In het begin voel je de stijfheid van je spieren vooral in die gebieden verdwijnen. Geleidelijk wordt de wandeling steviger en geeft u toe aan de natuurlijk neiging om af en toe te strekken of te draaien.

Ademhalingsoefeningen
Als u geen zin heeft om te wandelen, dan kunt u ook een aantal ademhalingsoefeningen doen.

Nieuw begin
In de vroege ochtend wordt u letterlijk gehaald om een nieuw begin te maken. Alles in de sfeer, zoals de geluiden van vogels en de ochtendgeuren, nodigt u uit om aanwezig te zijn in het moment en al het oude los te laten. Uw gedachten komen tot rust en de passiviteit verdwijnt.

Een vroege ochtendwandeling voelt als een glorieus begin van een nieuwe dag!  

Plaats een reactie